Jambon: 'Gesloten centra prioritair voor transitmigranten'

© PhotoNews
Updated: 10-05-2018 - 09:00

Er komen gecoördineerde politie-acties in en rond het Brusselse Noordstation. Dat heeft minister van Jan Jambon (N-VA) aangekondigd. Volgens Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) heeft Jambon beloofd dat de spoorwegpolitie voortaan altijd aanwezig zal zijn in het station. Jambon heeft ook laten weten dat de plaatsen in de gesloten opvangcentra prioritair naar de transitmigranten zal gaan.

Volgens Jambon bereikten de zones Brussel-Noord en Brussel-Hoofdstad, de Dienst Vreemdelingenzaken, de gerechtelijke politie, de federale politie en de spoorwegpolitie eerder op de dag een akkoord over de aanpak van de aanwezigheid van transitmigranten in en rond het station Brussel-Noord.

De doelstelling van het akkoord is vierledig. Het wil de veiligheid in de stationsbuurt verhogen, openbare orde en hygiëne garanderen, alle vormen van overlast ontmoedigen, de gecoördineerde acties intensiveren en tot slot ervoor zorgen dat de politiediensten"ontradend" blijven optreden.

De minister kondigde aan dat er voldoende politiecapaciteit zal worden vrijgemaakt, al zijn meer details daarover nog niet bekend. Hij verwees naar de reserves van de federale politie. Naar verluidt zouden de acties donderdag van start gaan en volgens Jambon zullen die indien nodig de komende weken voortduren.

Gesloten opvangcentra

In Terzake zei minister Jambon dat hij met zijn partijgenoot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft afgesproken dat de opvang in de gesloten centra prioritair voorzien zal zijn voor mensen uit het Noordstation.

Jambon benadrukte dat de huidige regering de opvangcapaciteit van de gesloten centra opdrijft. Binnenkort gaat er een nieuw centrum in Holsbeek open en er staan ook nog projecten in de buurt van Antwerpen en Charleroi op stapel. "Van de vorige regering hebben we het minst aantal opvangplaatsen geërfd, als Holsbeek klaar is, zullen we het meeste aantal hebben."

Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi), die bij BRUZZ te gast was voor De Kenners, zegt dat zijn politiezone verder blijft werken als voorheen. Volgens de burgemeester zou minister Jambon beloofd hebben dat er voortaan de hele dag lang een ploeg van de spoorwegpolitie in het station zou aanwezig zijn.

Gebrek aan spoorwegagenten

Want dat is al een hele tijd niet het geval, volgens Clerfayt. Ook Vlaams Belang klaagde eerder woensdag het gebrek aan agenten bij de Brusselse spoorwegpolitie aan. "In 2012 beloofde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Milquet een personeelskader van 358 agenten. Er zijn er slechts 70 aangeworven", klinkt het in een persbericht.

Maar ook op andere vlakken blijft Jambon in gebreke, volgens het Vlaams Belang. "Zo beschikt de spoorwegpolitie niet eens over een lokaal in het Noordstation of het Zuidstation. Elders in de hoofdstad kunnen ze niet eens gebruik maken van de cellen om arrestanten in op te sluiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?