20211018 Plantotek Jette lg

| Overal in de bib staan nu planten, met dank aan de Plantotek

In Jetse bib kan je boeken én planten meenemen

HUB
© BRUZZ
19/10/2021

De Jetse bibliotheken hebben zopas een nieuw initiatief gelanceerd: de Plantotek. Met een bibpas kan je niet alleen boeken ontlenen maar ook plantjes meenemen. Een primeur in bibliotheekland.

Het principe is simpel: iedereen met een bibkaart kan per jaar gratis vijf planten meenemen, drie buitenplanten en twee binnenplanten. Door zelf stekjes binnen te brengen, kan dat aantal nog verhoogd worden.

Voor het nieuwe initiatief werken de Nederlandstalige en Franstalige bibliotheek van Jette samen, net zoals voor de zadenbib die vijf jaar geleden werd opgestart. “De Plantotek is een uitvloeisel van het afstudeerproject van Stéphanie Weisser, een medewerkster van de Franstalige bib,” zegt Ewout Decoorne, bibliothecaris van de Nederlandstalige bibliotheek. “Zij beheert de Plantotek nog steeds.”

In de Nederlandstalige en Franstalige bib en ook buiten op de patio staan nu overal planten. Ze worden verzorgd door Weisser, samen met de bibliotheekmedewerkers en in de toekomst hopelijk ook vrijwilligers.

Decoorne: “We hebben een aantal moederplanten. Die kunnen niet meegenomen worden omdat we er stekjes van nemen die we opkweken. Maar alle uitgegroeide stekjes, met een streepjescode, kunnen geadopteerd worden door de leden van de bib.”

Primeur

Behalve dat ze planten uitleent, organiseert de bib ook workshops. Bijvoorbeeld over snoeien of hoe stekjes te nemen,” legt Decoorne uit. “Op die manier willen we mensen die nog geen groene vingers hebben stimuleren om planten te houden.”

Volgens hem is de combinatie boeken en planten in de bib een primeur. Maar is het wel de rol van een bib om zich ook met plantenuitleen bezig te houden? “Zoals alle hedendaagse bibliotheken zien we de werking breder dan alleen de boekerij,” zegt Decoorne.

Dat is de ook mening van Nathalie De Swaef (Groen), die als schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden bevoegd is voor de bib. “Een bibliotheek is tegenwoordig meer dan een centrum van boeken. Het is een beetje het verlengstuk van de woonkamer geworden. Bovendien is het dankzij al die planten veel aangenamer in de bibliotheek en op de patio.”

Bij Leefmilieu Brussel werd alvast een project ingediend om de Plantotek ook op langere termijn te bestendigen.

De Plantotek in Jette

| Bij de opening van de Plantotek in Jette.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni