Joods museum krijgt 45.000 euro om Vlaamse scholen te verleiden

© BRUZZ
| Werkenemers van het Joodse museum samen met Vlaams minister voor cultuur en Brussel, Sven Gatz (midden).

Vanaf dit schooljaar kunnen Vlaamse scholen gratis verschillende workshops in het Joods museum komen volgen. Daar trekt bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) verspreid over drie jaar 45.000 euro voor uit. Het geld wordt ook gebruikt om het museum te vernederlandsen.

Na de aanslag op het museum in 2014 was het tijd voor herbronning. “We kozen ervoor om voor meer openheid te gaan," zegt directrice Zahava Seewald. “Daarom zijn we met workshops begonnen, aanvankelijk in het Frans. Dankzij de subsidies kunnen we die nu ook in het Nederlands brengen, én volledig gratis."

Met de workshops wil men de joodse rituelen uitleggen en mythes en stereotypes ontkrachten.

"Het is de perfecte manier om jongeren onder te dompelen in andere culturen," zegt minister Sven Gatz. En dat lijkt op een succes uit te draaien. De komende maanden volgen al zeker 283 leerlingen uit Vlaamse scholen de workshop. “En dat na slechts één mail naar alle scholen", zegt Seewald.

Een deel van de subsidies zal ook een permanente invloed hebben op het museum. Om de scholen aan te trekken werden nieuwe vertalingen gedaan die tot dan enkel in het Frans uitgelegd stonden. Ook kreeg het Nederlands een prominentere plek op de website en er werden vier gidsen opgeleid in het Nederlands.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?