big city

JOUW VRAAG. Wat is het verhaal achter de verstopte gevel van La Bellone?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 25 februari 2021

Op het eerste gezicht lijkt dit een absurde vraag. Het woord 'steenweg' is voor deze smalle straat al overschat, laat staan dat er op deze plek ruimte zou zijn voor een stadspaleis. En toch. Brussel zou Brussel niet zijn, mochten er hier en daar geen verdoken architecturale parels zijn, precies op die plek waar je ze het minst verwacht.

In de Vlaamsesteenweg wacht die verrassing achter de gevel van nummer 46, waar het Huis voor Podiumkunsten La Bellone te vinden is. Langs de straatkant straalt het gebouw weinig bijzonders uit: een kleurloze gevel met weliswaar een mooie omkadering rond de voordeur. Achter die voordeur ligt een nauwe gang, en wie die neemt, ziet het 'Bellonahuis' verschijnen. Het valt te bestempelen als een verborgen parel, maar het is ook een stedenbouwkundige flater. Er werd immers volledig rond gebouwd, waardoor het vrijwel onzichtbaar is.

Dat Bellonahuis had net zo goed op de Grote Markt kunnen staan, want architect Jan Cosijn tekende ook het Bakkershuis, waar nu het café Le Roy d'Espagne wordt uitgebaat. Het Bellonahuis ontwierp hij voor Nicolaas Bally, vermoedelijk een wapenhandelaar. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de verschillende verwijzingen die in de gevel verscholen zitten. Zo prijkt het beeld van Bellona, de Romeinse godin van de oorlog, boven de centrale poort. Er zijn nog andere indicaties naar het oorlogs- en het jachtleven te vinden in de façade, maar evengoed staat er op het dak een standbeeld van een pelikaan. Die staat dan weer symbool voor opoffering.

Minnares van de Zonnekoning

Het is niet duidelijk welke versieringen Nicolaas Bally liet aanbrengen en welke zijn opvolgster: Olympia Mancini, een bekend maar vooral berucht figuur aan het Franse hof, in de tijd van Zonnekoning Lodewijk XIV. Daar kwam ze terecht toen ze trouwde met de graaf Eugène de Savoie. Zes maanden na haar huwelijk met de graaf beviel ze al van haar eerste zoon. Vermoedelijk was haar man niet de vader van het kind, maar wel de Zonnekoning zelve. Ze was een van zijn maîtresses en werd door hem zelfs benoemd tot eerste hofdame, de hoogste vrouwelijke positie aan het Franse hof.

20200224 BIG CITY La Bellone
© Belga
| Het Bellonahuis dateert uit de late zeventiende eeuw.

Steeg het haar allemaal naar het hoofd? Misschien wel, want ze raakte verwikkeld in verschillende moordschandalen. Ze werd niet enkel verdacht van de moord op haar eigen man, maar ook van die op andere maîtresses van Lodewijk XIV. Ze werd verbannen van het Franse hof en kwam in Brussel terecht. Eerst zou ze een tijdje in het kasteel van Tervuren gewoond hebben, maar omdat ze het ook daar te bont maakte, werd ze verplaatst naar het Bellonahuis. Daar woonde ze een paar jaar.

Na haar volgden welgestelde bewoners elkaar op. In 1913 liet burgemeester Karel Buls het huis opkopen door de stad Brussel. De politie heeft er een bureau gehad, de kostuums van de Ommegang zijn er bewaard en het was ook een bezienswaardigheid tijdens Expo 58. In de jaren 1980 werd het een huis voor podiumkunsten. De ruimte tussen het oude huis en het nieuwe huis werd een overdekte binnenkoer, waar de culturele instelling La Bellone nu geregeld optredens, ontmoetingen en culturele activiteiten organiseert. De schoonheid mag dan wel verdoken zijn, er wordt gelukkig wel nog altijd mee uitgepakt.

  • VOLGENDE WEEK: Waarom wordt de gemiddelde temperatuur van ons land gemeten in Ukkel?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?