Kamer gaat aan de slag met koloniaal verleden

© Bart Dewaele
| De met bloedrode verf bekladde buste van Leopold II in het park van het Africamuseum in Tervuren.

De Kamer gaat zich buigen over het Belgisch koloniaal verleden. Dat is woensdag beslist op de vergadering van de Kamervoorzitter en de fractieleiders.

De commissie Buitenlandse Zaken moet de komende weken knopen doorhakken over de krijtlijnen waarbinnen die oefening zich moet afspelen. Voor het zomerreces beslist de conferentie van voorzitters of een nieuwe commissie die taak op zich neemt. Een meerderheid van de partijen is daarvoor gewonnen.

Wie Belgisch koloniaal verleden zegt, denkt meteen aan Congo en de wandaden die daar toen hebben plaatsgevonden, maar ook Rwanda en Burundi stonden bijna vijftig jaar onder Belgisch koloniaal bestuur. Binnenkort, op 30 juni, is het zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. De verwijzing naar het koloniaal verleden kwam de voorbije weken opnieuw aan de oppervlakte.

Nu vormden de manifestaties tegen racisme de aanleiding voor acties tegen standbeelden en afbeeldingen van koning Leopold II. Kamervoorzitter Patrick Dewael stelde daarom voor dat het parlement een soort waarheidscommissie zou oprichten rond onze koloniale geschiedenis. Hij verwees daarbij naar gelijkaardige commissies die in het verleden aan de slag gingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?