Kamer heft epidemiologische noodsituatie op

Zondag 26 december 2021: de laatste dag voor de vervroegde sluiting van Winterpret CST corona safe ticket CST-armband Zondag 26 december 2021: de laatste dag voor de vervroegde sluiting van Winterpret CST corona safe ticket CST-armband
© Belgaimage
| (archiefbeeld)
© Belgaimage
| (archiefbeeld)

De plenaire Kamer heeft donderdag unaniem - op twee onthoudingen van DéFI na - een wetsvoorstel goedgekeurd dat een einde maakt aan de zogenaamde epidemiologische noodtoestand. Dat is een gevolg van de overschakeling naar code geel op de coronabarometer, waarover het Overlegcomité het onlangs eens raakte. De tekst treedt vrijdag in werking.

Zoals bekend, keurde de Kamer vorig jaar de Pandemiewet goed. Die moest een wettelijke basis bieden voor de overheid om snel maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. De wet werd al eens geactiveerd - een activering die nadien voor drie maanden werd verlengd.

Daarvoor moest dan wel de epidemiologische noodtoestand worden afgekondigd en bevestigd via een wet. Om een einde te maken aan die situatie, is dus ook een wet nodig. Het voorstel daartoe werd ingediend door Servais Verherstraeten (CD&V) en mee ondertekend door de andere meerderheidspartijen.

Met de opheffing van de noodsituatie, wordt ook het Koninklijk Besluit waarin de resterende coronamaatregelen vervat zitten, opgeheven. De nog geldende regels inzake de mondmaskerplicht en het reizen en die voor op de werkvloer, zullen dan opgenomen worden in specifieke regelgeving.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?