Kinderdagverblijven broeden op acties: 'Betere overheidscontrole nodig'

Kinderopvang Brussel Kinderopvang Brussel
© Eric Laureys
| Kinderopvang Brussel
© Eric Laureys
| Kinderopvang Brussel

De kinderdagverblijven in Brussel eisen dat de overheid verantwoordelijkheid neemt, de sector beter beschermt en controleert. “Stakingen kwetsen enkel de ouders dus we ondernemen nog geen concrete acties."

Toen vorige week een baby overleed in een kinderopvang in Mariakerke kwam de sector onder de aandacht. Snel werd duidelijk dat er problemen zijn met de controle van de sector.

Anne Lambrechts van vzw Elmer, die vier kinderdagverblijven heeft, kaart aan dat structurele veranderingen dringend nodig zijn. “Er is duidelijk nood aan een actieplan, dit probleem moet op tafel komen en het beleid moet de ogen openen. De overheid neemt haar verantwoordelijkheid niet en de controle op kinderdagverblijven is te beperkt. De sector gaat gebukt onder onderkwalificatie en structurele onderfinanciering.”

Meteen was er sprake van staking, maar dat ziet Lambrechts absoluut niet zitten. “Persoonlijk lijkt dit me niet de juiste en eerste oplossing. Bij stakingen raken we enkel de ouders. Ik wil het bewustzijn rond dit probleem vergroten, de ouders zouden hier niet onder mogen lijden.”

De verantwoordelijken van de Brusselse kinderdagverblijven bekijken hoe ze wel actie kunnen voeren. “Om grote veranderingen door te voeren moeten we de vakbonden en de wetgevers mee op sleeptouw krijgen en dat vraagt tijd.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?