Klein kasteeltje BRUZZ ACTUA 1578

| Vorig jaar raakte bekend dat de federale overheid het gebouw wilde verkopen en het opvangcentrum naar Neder-Over-Heembeek wilde overbrengen.

Klein Kasteeltje omgevormd tot aankomstcentrum

Stefanie Nijs, Vera Tylzanowski
© BRUZZ
14/08/2018

Het opvangcentrum in het Klein Kasteeltje wordt deels omgevormd tot aankomstcentrum, waar de asielzoekers slechts een week zullen verblijven. Op termijn moeten de diensten naar Neder-Over-Heembeek verhuizen, al bestaat daar nog discussie over.

Vorig jaar raakte bekend dat de federale regering het Klein Kasteeltje wilde verkopen en het opvangcentrum naar Neder-Over-Heembeek wilde overbrengen.

Die verkoop was even bevroren, omdat de Regie der Gebouwen op zoek moest naar een nieuw aankomstcentrum voor asielzoekers. De huidige aankomstdiensten van de Dienst Vreemdelingenzaken moeten namelijk eind dit jaar weg uit het WTC II-gebouw.

Verkoop niet belemmerd

“Op termijn moet er een aankomstcentrum in Neder-Over-Heembeek komen. Maar tot dan moesten we een tussenoplossing zoeken. Dat is uiteindelijk een deel van het Klein Kasteeltje geworden,” zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen.

Nu daar duidelijkheid over is, wordt de verkoopprocedure van het Klein Kasteeltje verdergezet. “Het centrum kan ook bewoond of in gebruik verkocht worden,” zegt Vanderborght. “De koper moet immers eerst de nodige vergunningen aanvragen vooraleer hij er een nieuwe bestemming aan kan geven. En dat duurt een tijdje.”

Politiek verzet

Het Klein Kasteeltje wordt dus tijdelijk omgevormd tot aankomstcentrum. Dat betekent dat asielzoekers er vanaf begin volgend jaar gedurende een week zullen verblijven om hun administratie af te handelen. “Daarna gaan ze naar het opvangcentrum van Fedasil, het Rode Kruis of een lokaal initiatief van het OCMW,” zegt Mieke Candaele van Fedasil aan BRUZZ.

Op termijn wordt het Klein Kasteeltje ontruimd en verhuist het aankomstcentrum naar Neder-Over-Heembeek. Die opening staat voorlopig gepland in 2022.

Vorige week liet Brussels burgemeester Philippe Close (PS) nog weten dat hij niet moet weten van het nieuwe centrum, dat op de site van het militair hospitaal zou komen. “Ik zal alle politieke en juridische middelen gebruiken om me te verzetten tegen het nieuwe centrum in Neder-Over-Heembeek,” klonk het fel.

opvangcentrum Klein Kasteeltje Fedasil vluchtelingen asielzoekers migranten transmigranten Negende Linielaan 27 historische uitleg toelichting

| Het Klein Kasteeltje, opvangcentrum van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, was eerst een gevangenis en vervolgens een rekruteringskazerne van het Belgisch leger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, asielzoekers, Klein Kasteeltje, Regie der Gebouwen, fedasil, Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni