Klimaatactivist dient klacht in bij Comité P: 'Ik ben nog altijd in shock'

Kevin Van den Panhuyzen
16/10/2019

De activist die vorige zaterdag geboeid op de grond lag en vervolgens nog eens bewerkt werd met pepperspray dient klacht in bij Comité P. Dat doet hij na overleg met Extinction Rebellion. "De beelden spreken voor zich."

Er bestond al enkele dagen onduidelijkheid over de getuigenis van een van de klimaatactivisten die zaterdagnamiddag werd opgepakt bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Op camerabeelden is te zien hoe de man geboeid op de grond lag wanneer een politieagent een vloeistof in het gezicht van de activist spoot.

Op Facebook zei de man vervolgens dat het niet om traangas of pepperspray ging, maar om een verzachtend middel. "Ik was zelf een beetje in de war", zegt Jean-Christophe Laming Vanheck, de activist in kwestie, nu aan BRUZZ.

'Wél pepperspray'

"Nadat ik een eerste lading pepperspray over me heen kreeg, vroeg een agent of ik een verzachtend middel wilde." Het moment dat daarop volgde, werd gefilmd door een cameraploeg: de activist ligt geboeid op de grond en wordt in bedwang gehouden door een agent die vervolgens - van dichtbij - een straal in zijn gezicht sproeit.

"In plaats van een verzachtend middel spoot die agent nog eens pepperspray in mijn gezicht", getuigt Vanheck. "Pas daarna diende een andere agent het antimiddel toe. Ook dat werd gefilmd, maar de beelden spreken voor zich."

Comité P

Na zijn arrestatie nam Vanheck contact op met Extinction Rebellion. "Daarna heb ik besloten om klacht in te dienen bij Comité P, tegen commissaris Vandersmissen en tegen onbekenden", bevestigt Vanheck.

Volgens hem is vooral die commissaris verantwoordelijk. "Dit is het politieapparaat. De andere agenten voeren maar bevelen uit en raken soms in paniek", aldus de klimaatactivist. Na zaterdag is hij nog niet gaan werken en blijft hij thuis. "Ik ben nog in shock", zegt de activist nog aan BRUZZ.

Petitie tegen politiegeweld

De politie opende een onderzoek naar het gebruik van pepperspray. Er komt ook een tweede onderzoek naar aanleiding van verschillende getuigenissen over pesterijen in de garage naast het commissariaat aan de Grote Markt.

Maandag gaan de klimaatactivisten én de gele hesjes protesteren tegen politiegeweld. De betogers willen dan samenkomen aan het Brusselse stadhuis, waar dan de gemeenteraad plaatsvindt. Op Avaaz lanceerde een Nederlandstalige klimaatactiviste een petitie, als "aanklacht tegen het excessieve politiegeweld tijdens de vreedzame manifestatie van 12 oktober."

Die petitie werd meer dan 750 keer ondertekend. "Het beangstigt mij enorm als ik zie en lees hoe de politie haar macht misbruikte tijdens de klimaatmanifestatie van zaterdag 12 oktober", schrijft de klimaatactiviste online.

aze

| Een agent dient een verzachtend middel toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , royal rebellion , extinction rebellion , politiegeweld , klimaatprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni