Politie gebruikt matrak tijdens de manifestatie van klimaatactivisten op 27 januari aan zakenclub Cercle de Lorraine

| De politie gebruikt de matrak tijdens de manifestatie van klimaatactivisten op 27 januari aan zakenclub Cercle de Lorraine.

Klimaatactivisten dienen klacht in tegen politie na matrakslagen

Godfried Roelant
© BRUZZ
06/02/2020
Updated: 06/02/2020 10.23u

Verschillende leden van de klimaatbeweging ‘Occupy, Capitalism, Davos game over’ hebben een klacht ingediend tegen de politie voor het onrechtmatig gebruik van geweld. Een van hen werd tijdens een manifestatie op 27 januari aan de zakenclub Cercle de Lorraine door een agent op de schedel geslagen met een matrak. Volgens de advocate van de activisten was die handeling ‘buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar’. Het parket is nu een onderzoek gestart.

Een 250-tal klimaatactivisten trok op 27 januari naar de Cercle de Lorraine aan het Poelaertplein. Daar blokkeerden ze de ingang van de zakenclub waar die avond een bijeenkomst gepland was in het kader van het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland.

Het protest liep volgens Arno Kempynck van 'Occupy, Capitalism, Davos game over' vrijwel meteen uit de hand. "Er ontstond onmiddellijk een conflict met de politie en daarbij deelden verschillende van onze leden in de klappen', zegt hij aan BRUZZ.

Bloem en vuilniszakken

Maar een ooggetuige verklaarde aan onze redactie dat de politie pas zou hebben ingegrepen nadat een aantal voorbijgangers besmeurd werden met bloem en de inhoud van vuilniszakken. "Daar heb ik geen weet van. Als dat waar is, dan keuren wij dat zeker af, maar dat staat los van het buitensporig geweld van de politie", aldus Kempynck nog.

De 31-jarige Johan was een van de klimaatactivisten die hardhandig door de politie werd aangepakt. De man kreeg meerdere malen een slag van een matrak op zijn hoofd en moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Een dokter bracht daar zes hechtingen aan en verklaarde hem drie dagen werkonbekwaam. Verder werd nog iemand gebeten door een politiehond. Bij de actie liepen ook een paar politieagenten lichte verwondingen op.

‘Waren geen bedreiging voor openbare orde’

Verscheidene betogers hebben bij het Brussels parket nu een klacht neergelegd tegen de politie wegens ‘onrechtmatig gebruik van geweld’. Want volgens de woordvoerster van de beweging Sophie was het geweld ‘buiten proportie en totaal onaanvaardbaar’.

'Dit is een duidelijk geval van repressie, want op geen enkel moment waren wij een bedreiging voor de openbare orde'

Klimaatactiviste Sophie bij La Capitale

“Het is duidelijk dat de politie hier de kant heeft gekozen van de burgerij. Dit is een duidelijk geval van repressie, want op geen enkel moment waren wij een bedreiging voor de openbare orde. De slachtoffers hebben een klacht ingediend omdat we dit niet aan ons kunnen laten voorbijgaan. Het gaat hier om een coup die totaal onrechtvaardig is”, klinkt het fors bij La Capitale.

Politie gebruikt matrak tijdens de manifestatie van klimaatactivisten op 27 januari aan zakenclub Cercle de Lorraine

| Klimaatactivisten en politie in de clinch op 27 januari aan zakenclub Cercle de Lorraine.

‘Politieoptreden was onwettelijk’

Johan volgt haar in die redenering. “Het politieoptreden was onwettelijk. Elke tussenkomst moet op voorhand worden medegedeeld aan de protesteerders en in lijn zijn met het gewenste resultaat. Een slag op de schedel hoort daar niet bij. Dat is trouwens nooit toegelaten.”

Volgens de advocaat van de groep riskeert de politieagent theoretisch gezien dezelfde straf als een gewone burger. En die kan oplopen tot een fikse geldboete in combinatie met een gevangenisstraf tussen zes maanden en drie jaar. Al wordt een agent in de praktijk voor dergelijke feiten nooit of zelden bestraft. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zelf wil voorlopig niet reageren op de feiten.

Klimaatactivisten_Cercle

| Zo’n 250-tal klimaatactivisten trokken op 27 januari naar de Cercle de Lorraine aan het Poelaertplein. Daar blokkeerden ze de ingang van de zakenclub waar die avond een bijeenkomst gepland was in het kader van het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , klimaatactivisten , cercle de lorraine , matrak , klacht

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni