Klimaatactivisten protesteren op Schumanplein tegen Europese landbouwplannen

© PhotoNews
| Een protestactie van Extinction Rebellion Belgium in oktober 2019.

Een twintigtal klimaatactivisten van de organisaties Extinction Rebellion, BirdLife Europe en WeMoveEurope heeft woensdag op het Schumanplein een oproep gedaan naar voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om het Europees landbouwbeleid te herzien. Het voorstel voor een herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat nu op tafel ligt, doet de klimaatdoelstellingen meer kwaad dan goed, benadrukken de betogers.

"Kan je ons horen, Ursula?" en "157.000 Europeanen vragen voorzitter von der Leyen om de GLB terug te trekken" stond er te lezen op de banners die de activisten onthulden op het Schumanplein. Het is een verwijzing naar de 157.000 mensen die al een petitie tekenden en Europa vragen om haar landbouwbeleid beter af te stemmen op de klimaatuitdagingen.

"De huidige deal is een doodvonnis voor de natuur en zal de belastingbetaler enkel geld kosten. Het nieuwe Europese landbouwbeleid zal een fortuin spenderen aan industriële boerderijen die de biodiversiteit vernietigen en de klimaatopwarming versnellen", stelt Laura Sullivan, uitvoerend directeur van WeMove Europe.

Green Deal

De klimaatorganisaties klagen aan dat de investeringen in het landbouwbeleid in strijd zijn met de Green Deal. De ambitieuze klimaatplannen van Europa worden volgens hen hiermee overboord gegooid.

"Het geld moet gebruikt worden om boeren te helpen in de omschakeling naar natuurvriendelijke praktijken. Daarom roepen we de Europese Commissie op om haar verantwoordelijkheid op te nemen en een nieuw voorstel te doen", besluit Harriet Bradley van BirdLife Europe.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?