2.400 klimaatactivisten maakten zondag een drie kilometer lange mensenketting

HD
© Belga
08/12/2019
Updated: 08/12/2019 16.42u

Op initiatief van De Klimaatcoalitie en Climate Express kwamen klimaatactivisten zondag samen in Brussel om een reusachtige mensenketting te vormen rond het federaal parlement en het koninklijk paleis. De klimaatactie staat in het teken van de klimaattop COP25 in Madrid en de gebrekkige klimaatambities van België.

De klimaatbetogers verzamelden om 13 uur eerst op het Europakruispunt aan het station Brussel-Centraal. Vanaf 13.30 uur werden de deelnemers verspreid over twaalf checkpoints op het drie kilometer lange parcours. Om 15 uur was het dan tijd om gedurende enkele minuten de mensenketting te vormen. Een half uur later werd de ketting weer ontbonden.

Volgens de politie waren er minstens 2.400 deelnemers aanwezig. Woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Olivier Slosse bevestigt aan BRUZZ dat de acties zonder incident zijn verlopen: "Alles is kalm en vlot verlopen". Heel wat organisaties hadden hun aanwezigheid op de klimaatactie bevestigd. Zij waren op elk van de twaalf checkpoints aanwezig om hun boodschappen rond het klimaat uitstallen.

Zingen, dansen en acteren voor het klimaat

In de Ravensteinstraat aan Bozar zongen Vuurwerk en State of the Arts voor het klimaat, terwijl Greenpeace Belgium een schilderij van Breughel tot leven bracht aan de Koningsstraat.

Het Koningsplein en de Coudenberg werd dan weer ingenomen door een echte boerenmarkt en tractoren. Wie salsa wou dansen, kon dat bij Rise4Climate en EUStaff4Climate aan Kunst-Wet, en wie graag wat hardere beats heeft was welkom op de "climate rave" van vzw Toestand op het Chokierplein.

"Een ambitieus en eerlijk klimaatbeleid biedt onnoemelijk veel kansen voor een gezonde, welvarende en gelijke samenleving. Dit kan enkel mits échte politieke wil en een visie op lange termijn. Het aanslepen van regeringsonderhandelingen op federaal niveau mag ons land niet langer blokkeren", zei Dave Van Meel, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie, in aanloop naar de actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , klimaat , Klimaatactie , klimaatactivisme , klimaatactivisten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni