Klimaatactiviste Zanna Vanrenterghem

| Woordvoerster van de Klimaatcoalitie, Zanna Van Renterghem.

Klimaatcoalitie in gesprek met De Croo: 'Elkaar in de toekomst vaker zien'

© BRUZZ
05/12/2022

Een delegatie van de Klimaatcoalitie is maandag door premier Alexander De Croo (Open VLD) ontvangen voor een overleg over het klimaatbeleid. "De premier heeft ons de hand gereikt", vertelt Zanna Van Renterghem, woordvoerster van de Klimaatcoalitie.

"We gaan nadenken over hoe we elkaar vaker kunnen zien, en er volgen nog gesprekken over inhoudelijke en concretere dossiers zoals de fiscale hervorming, maar ook de architectuur van klimaatbeleid in ons land", zegt Van Renterghem.

De Klimaatcoalitie heeft aan de premier specifiek gevraagd dat België uit het Energiehandvestverdrag stapt, omdat het fossiele bedrijven macht geeft om tegen de overheid in te gaan. Om die beslissing te nemen moet er eensgezindheid zijn met alle gewesten.

De institutionele lasagne van België bemoeilijkt dat. Al zijn er volgens de Klimaatcoalitie wel mogelijkheden. "We hebben tijdens de coronacrisis gezien dat we er wel in geslaagd zijn om goed samen te werken met alle overheden en alle competenties en een financieel relanceplan op te stellen", geeft Van Renterghem aan.

"We zien daar echt wel concrete opties in. De premier stond ook open voor een voorstel om externe experts op te nemen in een comité, net zoals we dat tijdens corona hadden met de virologen. We hebben in België bovendien klimaatexperten die wereldtoppers zijn", vervolgt ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni