Kunstenaars krijgen nieuwe stek in Europese wijk

LG
© Belga
27/08/2021

De gemeente Elsene en het Brusselse Woningfonds hebben vrijdag in de Wiertzstraat in de Europese wijk een nieuw complex ingehuldigd dat onderdak biedt aan zowel sociale woningen als kunstateliers. De opening van de werkplaatsen voor artiesten betekent ook het startschot van KULT XL, een netwerk van ateliers beheerd door de gemeente.

Het nieuwe complex aan nummer 21 en 23 in de Wiertzstraat bestaat uit zestien sociale woningen, zeven kunstateliers en een nieuwe tentoonstellingsruimte. Het moet een voorbeeld vormen van stedelijke ontwikkeling. De zestien woningen worden door het Woningfonds verhuurd aan een betaalbare prijs, net in een wijk waar appartementen vaak erg duur zijn. Zo proberen ze de sociale diversiteit te bevorderen.

Creatieruimtes goedkoop houden

De zeven kunstateliers spelen in op de behoefte aan creatieruimtes voor artiesten, want ook die ruimtes zijn vaak erg duur. De artiesten die er hun intrek nemen, worden geselecteerd door een professionele jury en behandelen diverse thema's. Het is een middel om hedendaagse kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek in deze nieuwe culturele ontmoetingsruimte.

Het netwerk KULT XL bestaat momenteel uit de zeven nieuwe ateliers en één atelier in de Herfststraat, maar in de komende jaren moet dat uitgebreid worden naar een twintigtal creatieruimtes. Dit weekend is er op zaterdag 28 augustus alvast een openingsfeest om de tentoonstellingsruimte en de ateliers te ontdekken. De expo "KULT XL Ateliers" belicht de ontstaansgeschiedenis van het project.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni