Kunstwerk Embrace in Ganshoren zet opmerkelijk oorlogsverleden in de kijker

© Belga
26/10/2018

In de Van Overbekelaan in Ganshoren is vrijdag in aanwezigheid van emeritus-voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy (CD&V), en cultuurhistoricus David Van Reybrouck het kunstwerk 'Embrace' ingehuldigd. De stalen sculptuur vloeit voort uit een opmerkelijke vriendschap tussen kunstenaar Koenraad Tinel en advocaat Simon Gronowski, die beiden een zwaar oorlogsverleden met zich meedragen.

Simon Gronowski ontsnapte op 11-jarige leeftijd uit een van de treinen die vanuit de Dossinkazerne richting Auschwitz-Birkenau reed. Zijn moeder en zus stierven in de concentratiekampen.

Kunstenaar Koenraad Tinel groeide op met een vader die Hitler bewonderde en twee broers die collaboreerden. Een van die broers bewaakte de joden in de kazerne Dossin, de plek waar Simon en zijn familie op de trein richting vernietiging werden gezet.

De initiatiefnemers, samen met David Van Reybrouck (l.) en Herman Van Rompuy (uiterst r.)

| De initiatiefnemers, samen met David Van Reybrouck (l.) en Herman Van Rompuy (uiterst r.)

Autenthieke rails

In 2012 ontmoetten Gronowski en Tinel elkaar. Samen maakten ze al het boek Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer en nu volgt het kunstwerk Embrace.

De stalen sculptuur toont een moederfiguur die haar kind loslaat en verbeeldt het verscheurende moment waarop Simon afscheid nam van zijn moeder toen hij uit de trein sprong. In het verlengde van de sculptuur liggen enkele authentieke rails waarop de treinen aan Kazerne Dossin hebben gestaan in één lijn langs het wandelpad.

Die ene lijn, geen dubbele lijn zoals bij een echt spoor, symboliseert dat nooit nog een trein naar dit doel kan en mag rijden. Het kunstwerk wil het donkere verleden van de oorlogsjaren op een beeldende manier doorgeven in de publieke ruimte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Expo, Embrace, tweede wereldoorlog, WO II

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni