Kwart van actieve Brusselse jongeren zit zonder werk

© PhotoNews
Updated: 02-02-2021 - 16:36

De coronacrisis zorgt ervoor dat opnieuw meer dan een kwart van de Brusselse jongeren die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, zonder baan zit. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

De jongerenwerkloosheidsgraad in Brussel bedroeg in januari 26,2 procent. Concreet gaat het om bijna 10.000 jongeren onder de 25 jaar (9.597) die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, maar geen job hebben. Het gaat om een stijging met bijna 7 procent tegenover januari vorig jaar.

Daarmee komt de stijging overigens kleiner uit dan enkele maanden geleden, toen de coronacrisis zorgde voor een nog veel grotere stijging van de jongerenwerkloosheid in de hoofdstad. In september bijvoorbeeld schoot de jongerenwerkloosheidsgraad door naar 28,31 procent.

Jongeren in het Brussels gewest worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Er zijn minder jobs beschikbaar, en er kunnen minder opleidingen worden gevolgd. Vaak werken ze in zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca of de evenementensector. Daarmee zit de jongerenwerkloosheid in Brussel weer in stijgende lijn.

In de jaren voor de pandemie vonden immers heel wat jongeren een baan. Dat was ook nodig, want dik tien jaar geleden was de jongerenwerkloosheid er torenhoog, met bijvoorbeeld een werkloosheidsgraad in 2010 van 33,5 procent. In totaal telde Brussel eind januari 90.784 werkzoekenden, of 2,6 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee kent Brussel een werkloosheidsgraad van 16,1 procent.

Actiris ontving in januari overigens 14,5 procent minder werkaanbiedingen in vergelijking met januari vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?