Kwart van Brusselaars slaat doktersbezoek over

© Alex E Proimos
| Ruim 300.000 Brusselaars gingen tussen 2011 en 2015 niet op consultatie.

Nagenoeg één op de tien Belgen trekt nooit naar de huisarts. In Brussel gaat het zelfs om een kwart van de bevolking.

Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block, waarover Het Laatste Nieuws woensdag bericht.

Tussen 2011 en 2015 gingen welgeteld 1.003.960 Belgen geen enkele keer naar de huisarts. De overgrote meerderheid - ruim 8,3 miljoen landgenoten - heeft aan één consultatie per jaar genoeg. Aan het andere eind van het spectrum sukkelt 6 procent dermate met zijn of haar gezondheid dat zelfs één doktersbezoek per maand niet volstaat.

Wat opvalt in de statistieken, zijn de grote regionale verschillen. In Vlaanderen slaat zes procent het doktersbezoek over, in Wallonië is dat negen procent. In Brussel gingen tussen 2011 en 2015 ruim 300.000 inwoners niet op consultatie. Dat is een kwart van de Brusselse bevolking.

Jonge bevolking

Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de hoofdstad een jonge bevolking heeft. Maar De Block wijst er ook op dat Brusselaars verhoudingsgewijs vaker gebruikmaken van medische hulp voor mensen die zich in een precaire situatie bevinden - denk aan aan Dokters van de Wereld en Samusocial.

"Bovendien worden bezoekjes aan huisartsen in medische huizen niet meegerekend. Brussel heeft ook tal van universitaire ziekenhuizen met heel wat specialisten. Die consultaties zijn geen huisartsencontacten", aldus de woordvoerder van De Block in Het Laatste Nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?