La Terrasse O2 beschuldigd van racisme

© BRUZZ
| Archiefbeeld
Updated: 21-06-2021 - 16:35

Ondernemer Paul Newman beschuldigt via Instagram La Terrasse O2 in Ukkel van racisme. "Als mijn zwarte vrienden de parking willen oprijden, is die plots vol. Als zij binnen willen, moeten ze plots een lidkaart hebben. Terwijl witte Brusselaars wel gewoon kunnen doorlopen." Newman krijgt veel bijval op sociale media, maar La Terrasse doet de beschuldigingen af als leugens. De recensies van La Terrasse leren alvast dat ook witte mensen er zich gediscrimineerd voelen.

Paul Newman doet in sigaren, en het was in die hoedanigheid dat hij met La Terrasse O2 in contact kwam. Aanvankelijk verliep alles goed, maar de zakenrelatie vertroebelde nadat Paul de plek aan zijn (zwarte) vrienden had aangeraden.

"Die wilden de parking oprijden, maar dat mocht niet want die was plots volzet. Terwijl auto's achter hen wel de parking mochten oprijden", zegt hij. "Het verschil? Daarin zaten blanke mensen."

"Een andere keer hadden vrienden gereserveerd. Ze hadden zich gekleed naar de dresscode, hadden de QR-code na reservatie ontvangen ...maar als ze binnen willen, lukt dat niet want hun namen staan niet op de lijst van de portier."

Bij het derde voorval was hij zelf betrokken. "Ik was met twee vrienden", zegt hij aan BRUZZ, "die echt supergoed gekleed gingen - met hemd en polo en zo. De portiers laten mij door maar mijn vrienden niet. 'Hen kennen we niet, je moet een habitué zijn om hier binnen te mogen', zeiden ze. Terwijl ik vroeger geen klant was van La Terrasse en wel binnen mocht. 'Zonder jou zouden zij hier niet binnen mogen', klonk het. Ik vroeg wat ze precies met 'zij' bedoelden. Les Noirs? 'Ja', zeiden ze."

Lidkaart

Paul Newman haalde de eigenaar erbij, die het voorval suste, waarna het toch tot een discussie kwam. "De eigenaar zei dat ze gewoon goed willen selecteren maar dat ze zeker geen racist zijn. Want, zo zei hij, 'in de keuken werken we met zwarten en Arabieren.'"

"Al mijn zwarte vrienden die naar La Terrasse O2 wilden gaan, hebben rechtsomkeer moeten maken", besluit Paul Newman. "Behalve één ouder koppel dat hun huwelijksverjaardag wilde vieren. Maar ook voor hen heb ik moeten bellen om te bemiddelen. Bij de rest begon men telkens over een lidkaart. Maar ik heb dat eens aan de rij witte wachtenden gevraagd, en geen enkel van hen had een lidkaart."

Voor Paul is de professionele samenwerking dan ook voorbij. "Ik wil me daar niet langer mee inlaten", zegt hij. "Zo'n openlijk racisme heeft geen plaats in onze samenleving." Paul roept de sponsors van La Terrasse O2 ook op om zich van de zaak te distanciëren. Zelf heeft hij klacht ingediend bij Unia en de politie. "Maar ik geloof niet dat daar veel mee zal gebeuren", zegt hij. "Daarom dat ik net die video op Instagram gedeeld heb."

O2: 'Leugens'

La Terrasse O2 ontkent zelf alle aantijgingen. "Zijn verhaal is gewoon niet waar", zegt de woordvoerder aan BRUZZ. "Het zijn leugens die niet overeenkomen met de realiteit."

"Zo zegt hij in de video dat wij sigaren van hem wilden afnemen en hem daarom hebben uitgenodigd, maar dat is helemaal niet waar. Wij zijn hier een groene long in Brussel, mensen komen voor de frisse lucht. Dus hebben wij na een gesprek daarover gezegd dat we niet geïnteresseerd zijn, waarna de hele polemiek begonnen is."

Volgens de woordvoerder is ook de parking bijvoorbeeld beheerd door Drohme, en niet door La Terrasse O2. "En zo kan ik nog wel twee uur doorgaan", zegt hij. "Kijk, hier komen al 17 jaar lang mensen van allerhande origine, ook zwarten. We hebben nooit problemen van racistische aard gehad, nooit."

Ook witte mensen klagen

Toch zijn er op sociale media heel wat negatieve commentaren in die lijn. "Ja maar allemaal van na het voorval op donderdag", zegt de woordvoerder. "Paul Newman heeft daartoe opgeroepen. Dat is de kuddementaliteit."

De meeste commentaren over racisme zijn inderdaad van na donderdag. Maar ook eerder al hekelden gebruikers het discriminerende deurbeleid van La Terrasse O2. Maar: heel vaak door witte mensen. Dat La Terrasse O2 mensen om onduidelijke criteria weigert, is duidelijk. Maar of het racisme is, is nog niet duidelijk.

"Dat men dan een klacht gaat indienen", zegt de woordvoerder. "Dan kunnen we ons tenminste verdedigen."

Nog volgens de woordvoerder zijn er al personeelsleden met de dood bedreigd.

Tot in Brussels parlement

Over het incident wordt ook een interpellatie in het Brusselse parlement ingediend, dit door gedeputeerde Kalvin Soiresse (Ecolo). "Deze ervaring toont eens hoe machtig uitbaters van zulke zaken in de beter klasse zich voelen." Welke concrete maatregelen neemt u tegen de uitvluchten waarachter dit racisme schuil gaat? ", vraagt hij aan Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?