De Begijnhofkerk maandagavond. Priester Alliët probeert de aanwezige mensen zonder papieren te overtuigen om de kerk te verlaten.

Laatste sans-papiers vertrekken na meer dan een jaar uit Begijnhofkerk

© Belga
02/03/2022

De bezetting van de Brusselse Begijnhofkerk door een collectief van mensen zonder papieren is na meer dan een jaar voorbij. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door L'Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR). De sans-papiers zetten hun strijd voor regularisatie wel voort.

Het bewogen parcours van de bezetting van de Begijnhofkerk begon meer dan een jaar geleden in januari 2021. Een groep sans-papiers mocht er in de kerk blijven overnachten, als politieke actie. De USPR wilde zo proberen om hun situatie onder de aandacht te brengen, in de hoop op verblijfsdocumenten.

De situatie nam een nieuwe wending toen in mei 2021 werd besloten om over te gaan tot een hongerstaking en zo druk te zetten op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Na twee maanden en vele onderhandelingen kwam er een einde aan de hongerstaking.

'Strijd gaat voort'

Sindsdien bleef de Begijnhofkerk in het centrum van de hoofdstad nog steeds bezet door enkele tientallen mensen zonder papieren. In januari besliste de kerkfabriek dat er een einde moest komen aan de bezetting. Dat had maandag moeten gebeuren, maar enkele tientallen mensen besloten toen om de kerk toch niet te verlaten. Sinds dinsdag zijn de laatste mensen er vertrokken.

"Deze bezetting is voorbij, maar de strijd van de USPR gaat voort. Er zijn nog andere bezettingen, zoals in de buurt van See U in Elsene of het Zuidstation," zegt een woordvoerder van de USPR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Begijnhofkerk , bezetting sans-papiers , sans-papiers , union des sans-papiers pour la regularisation , bezetting Begijnhofkerk , Asiel en Migratie , USPR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni