Lange wachtrijen aan Dienst Vreemdelingenzaken na vierdaagse sluiting

© BRUZZ
16/08/2023
Updated: 16/08/2023 14.54u

Meer dan 200 asielzoekers stonden woensdagochtend aan te schuiven aan de Dienst Vreemdelingenzaken op de Pachecolaan. De vierdaagse sluiting van de dienst wegens Hemelvaartweekend zorgde vorig jaar al eens voor veel capaciteitsproblemen. Het doet vrezen voor een nieuwe opflakkering van de asielcrisis.

Het aantal opvangplaatsen in Brussel was nooit zo hoog, de tentjes langs het kanaal zijn intussen al geruime tijd uit het straatbeeld verdwenen en de dossierachterstand bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen wordt mondjesmaat weggewerkt. Toch wees Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen er eerder al op dat voorzichtigheid geboden is, want het aantal asielaanvragen piekt traditiegetrouw in augustus en het najaar terwijl het opvangnetwerk erg fragiel blijft.

Zo'n uur na de opening van Dienst Vreemdelingenzaken moesten tientallen alleenstaande mannen vrede nemen met een uitnodiging om volgende week terug te keren om hun asielaanvraag in te dienen. Het is daarom des te meer uitkijken naar hoe de situatie de volgende dagen nog zal evolueren, nu de te verwachten piekmaanden begonnen zijn.

Waren gewaarschuwd

"We hebben DVZ op voorhand gewaarschuwd over de potentiële grote toestroom aan het centrum na vier dagen sluiting. Ze lieten ons weten dat ze op de hoogte waren van de risico's en toch zien we vandaag dat er niet voldoende voorbereid werd en dat niet iedereen asiel kan aanvragen," aldus Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni