Liberale vakbond Net Brussel: 'Leggen alles plat als er geen nieuw voorstel komt'

© FDR/BRUZZ

Als de directie van Net Brussel begin volgend jaar geen nieuwe voorstellen op tafel legt om de werklast voor de vuilnisophalers te verlagen, volgen er harde protestacties. Dat zegt de liberale vakbond VSOA na overleg met Net Brussel.

In sommige Brusselse wijken stapelden de vuilniszakken de laatste weken hoog op. De vuilnisophalers protesteerden door te werken volgens het arbeidsreglement, waardoor de ophaling van vuilniszakken trager gebeurde en niet alle ophaalrondes gegarandeerd werden.

Het protest was gericht tegen de aankondiging van de directie om de fini-fini-regeling aan te passen. Volgens die regeling kunnen vuilnisophalers vroeger naar huis wanneer hun werk erop zit, maar volgens Net Brussel zorgde dat voor meer arbeidsongevallen. De directie trok de aanpassing van de fini-fini-regeling uiteindelijk terug, maar daarmee was het conflict tussen directie en arbeiders nog niet afgelopen.

Volgens de vakbonden is de werklast voor de vuilnisophalers sterk toegenomen sinds de hervorming van de afvalophaling in 2017. Sindsdien moeten de ophaalploegen drie in plaats van twee ophaalronders per dag uitvoeren. Vandaag zaten de vakbonden aan tafel met de directie.

Mogelijke protestacties begin 2020

"Ze hebben bevestigd dat de aanpassing van de fini-fini er niet komt, maar verder hebben ze geen andere voorstellen op tafel gelegd", zegt Michel Piersoul van de liberale vakbond VSOA aan BRUZZ. "Dat is schandalig. Wij klagen al anderhalf jaar over de werklast en hebben zelf al veranderingen voorgesteld, maar daar wordt niet op ingegaan."

Concreet wil VSOA dat de vuilnisophalers opnieuw twee rondes per dag krijgen. In verschillende opslagplaatsen protesteren vuilnisophalers verder op dezelfde manier, door trager te werken. Volgens Net Brussel blijft daardoor nog tien procent van de vuilniszakken op straat liggen. "Wij blijven afwachten tot het einde van het jaar", gaat vakbondsman Piersoul verder, "maar als de directie begin 2020 geen nieuwe voorstellen op tafel legt, gaan wij de boel blokkeren."

Bij de socialistische vakbond is er iets minder bereidheid tot actie, al deelt ACOD de mening van het VSOA. "We sluiten ons aan bij de andere vakbonden. We waren in 2017 al niet akkoord met de hervormingen, die uiteindelijk toch werden doorgevoerd", vertelt David Leirsberghe van ACOD.

'Verandering beloofd'

"Bij Net Brussel spreekt men vandaag over een nieuwe manier van werken in de toekomst. Er werd ons verandering beloofd, maar we hebben vandaag nog niets gezien van de directie", aldus Leirsberghe.

ACOD overweegt nog geen acties, maar vindt net als het VSOA dat er begin volgend jaar nieuwe plannen op tafel moeten liggen. "De bevoegde minister of de directie van Net Brussel moet met een voorstel komen om ervoor te zorgen dat wij aan een normaal tempo kunnen werken. De werklast moet omlaag", zegt Leirsberghe nog.

"Als er in het eerste trimester van 2020 niets op tafel ligt, moeten we tonen dat we nu niet in de beste omstandigheden werken. Dan zullen we wel overwegen om actie te voeren bij de betrokken diensten."

Net Brussel benadrukt dat de gesprekken met de vakbonden nog niet zijn afgelopen. "De toestand is wel moeilijk", geeft woordvoerder Etienne Cornesse toe, "maar die discussie is tussen de vakbonden en de directie. Daarover gaan we niet in de media spreken."

Cornesse geeft nog aan dat de meeste vuilniszakken intussen worden opgehaald. "Er zijn vooral nog problemen met de gele zakken en in sommige wijken met de blauwe zakken", aldus Cornesse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?