© EC/BRUZZ | Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, die adviseert over de coronamaatregelen in België.

Limiet van 1.000 mensen? 'Ja, dat is een arbitrair getal'

EC, KVDP
© BRUZZ
11/03/2020

Vanaf vandaag zijn indoorevenementen met meer dan 1.000 mensen verboden in het Brussels Gewest. Brussels minister-president Rudi Vervoort concretiseert daarmee het advies van de federale regering, maar waarom is een publiek van 1.000 mensen de limiet? "We moeten toegeven dat dat een arbitrair getal is", zegt viroloog en hoofd van het Wetenschappelijk Comité rond de coronacrisis Steven Van Gucht.

"Het is belangrijk dat we het advies van wetenschappers volgen. Op dit moment is het belangrijk om maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te vertragen", zei premier Sophie Wilmès dinsdagavond voor de camera's van VRT NWS over het advies van de federale regering over het coronavirus en grote evenementen.

Maar over waarom de limiet van 1.000 mensen gehanteerd wordt, heerst er onduidelijkheid. Sommige organisatoren pasten hun programmatie al aan om die regel niet te overtreden. Nachtclub Fuse sluit bijvoorbeeld niet, maar zal het aantal clubgangers beperken tot 1.000.

In Gent nam de Vooruit een gelijkaardige maatregel door het aantal toeschouwers te beperken tot 950. "Dat is een legitieme maatregel", vindt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Duizend is het moment dat er veel virussen worden doorgegeven. Dat is wetenschappelijk onderbouwd. Hoe lager het aantal, hoe minder de verspreiding van het virus is. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen", zei De Block aan Radio 1.

Buitenlands voorbeeld

"In een gesloten omgeving met veel mensen is de kans op een besmetting groter. Andere landen hanteren deze limiet ook", vertelde ook premier Wilmès. Dat zegt ook viroloog van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus Steven Van Gucht. "Kijk maar naar Frankrijk en Zwitserland", vertelt Van Gucht aan BRUZZ. "Maar dit blijft een arbitrair getal. Dat moeten we toegeven. Hoe groter het evenement, hoe groter het risico en de impact van de verspreiding van het virus."

Van Gucht geeft aan dat mensen die tot een risicogroep behoren zelf de afweging moeten maken of het verstandig is om ook aan kleinere evenementen deel te nemen. "Denk maar aan 65-plussers, mensen met hart- of longproblemen, mensen met een hoge bloeddruk en diabetespatiënten en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Overleg met de huisarts is aangewezen."

'Moet proportioneel blijven'

De limiet van 1.000 personen verlagen ligt momenteel niet op tafel, aldus Van Gucht. "We moeten opletten met maatregelen, want die kunnen ook neveneffecten creëren", zegt Van Gucht. Het openbaar vervoer stilleggen zou bijvoorbeeld een slecht idee zijn.

"Met de aanbevelingen van gisteren (flexibiliteit in de werkuren en indien mogelijk thuis werken, red.) willen we de piekmomenten in het openbaar vervoer verlagen, maar anderzijds is het openbaar vervoer cruciaal voor onze economie. Maatregelen moeten proportioneel blijven", aldus Van Gucht nog. "We evalueren maatregelen op basis van hun nut en hun haalbaarheid", zei ook Wilmès.

In Het Nieuwsblad reageert de bekende viroloog Marc Van Ranst woensdag verontwaardigd op de aankondigingen van verschillende organisatoren om het aantal mensen bij indoorevenementen te beperken tot bijvoorbeeld 950 mensen.

“Dat is weer zo’n typisch Belgische, cynische creatieve oplossing om net onder de grens te duiken en te denken: alles is oké. Dat is er echt mee lachen, want niet alles is oké. Die grens van 1.000 bezoekers – en dat is mijn persoonlijke opvatting – is niet streng genoeg. Daarmee gaan we de verspreiding van het virus niet genoeg tegenhouden.” Van Ranst zou liever alle evenementen afgelast zien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni