Logement Molenbeekois: ‘Blij met de audit’

© PhotoNews
| Michel Eylenbosch, voorzitter Logement Molenbeekois.

“Wat de audit beschrijft wisten we al en veel problemen werden al aangepakt.” Dat zegt de voorzitter van de geviseerde Logement Molenbeekois, Michel Eylenbosch. Volgens hem vielen lijken uit de kast toen de vorige technisch directeur ontslagen werd eind 2016.

Le Logement Molenbeekois kwam maandag opnieuw in het nieuws omwille van een vernietigende audit. De voorlopige versie lekte uit en bevoegd minister Céline Fremault (CDH) kondigde al aan dat ze het bestuur van de maatschappij wil laten overnemen door de gewestelijke huisvestingsmaatschappij.

De audit heeft het onder meer over niet ondertekende bestelbonnen, problemen met de huurlasten en miljoenen aan achterstallige huurbedragen. In minstens een geval zou een aannemer ook voor ruim 300.000 euro facturen hebben aangerekend zonder dat er een openbare aanbesteding was.

We vroegen de voorzitter van de maatschappij om een reactie. Michel Eylenbosch (MR) zegt dat de audit problemen beschrijft die al bekend waren. “Toen de technisch directeur in 2016 werd ontslagen na 33 jaar dienst, vielen heel wat lijken uit de kast. De audit beschrijft de situatie tot eind 2017.”

Einde van de speeltijd

Eylenbosch benadrukt dat de maatschappij sindsdien heel wat procedures heeft veranderd of in het leven geroepen om de beschreven problemen te vermijden. “De problemen met de ongetekende bestelbonnen zijn van de baan. Vaak ging het trouwens om opdrachten waar we moeilijk vooraf konden inschatten of we al dan niet boven de grens van de 2.500 euro zouden zitten. Vanaf die grens had je een directie-handtekening nodig.”

De voorzitter minimaliseert ook het geval van de 300.000 euro. “Als je een leverancier hebt, bij wie je regelmatig voor kleinere bedragen inkoopt, dan kan dat op een bepaald moment oplopen tot een groot bedrag. Dat was hier het geval, er was geen kwade wil.”

“In zekere zin ben ik tevreden dat er nu de audit is,” zegt Eylenbosch nog. “Au moins, on a sifflé la fin de la récréation (de speeltijd is nu tenminste voorbij). De voorbije jaren vlogen de klachten en de beschuldigingen in het rond, naar ons, de burgemeester, de minister, de gewestelijke huisvestingsmaatschappij. Nu kunnen we hopelijk met een schone lei herbeginnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?