Logement Molenbeekois in oog van de storm na alarmerende audit

© Google Maps

De openbare vastgoedmaatschappij van Sint-Jans-Molenbeek bevindt zich in het oog van de storm wegens een bijzonder bezwarende audit. Voogdijminister Céline Fremault (CDH) vraagt de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) om tijdelijk het roer over te nemen. Ex-burgemeester Françoise Schepmans (MR) zegt niet geweten te hebben van onregelmatigheden.

De honderd jaar oude openbare vastgoedmaatschappij is de op twee na grootste van het Brussels gewest en beheert een patrimonium van 3.340 sociale huurwoningen. Na klachten had minister Fremault in 2018 een doorlichting besteld, waarvan de voorlopige resultaten maandag uitlekten.

'Extreme risico's'

Er is sprake van "extreme" risico's in het beheer van Le Logement Molenbeekois. Zo kan voor meer dan de helft van de tussen 2013 en 2017 opgestelde facturen geen corresponderende bestelbon teruggevonden worden. Een leverancier werd aangewezen zonder dat daar een openbare aanbesteding aan voorafging, terwijl zijn facturen opliepen tot meer dan 300.000 euro per jaar.

Op 31 december 2017 bedroegen de achterstallige huurinkomsten 2,2 miljoen euro en was voor meer dan 500.000 euro aan huurgaranties niet overgemaakt. Bij de verloning van het personeel komen de toegepaste barema's niet overeen met het behaalde diploma.

Onder voogdij

Minister van Huisvesting Fremault leest in het rapport van Ernst & Young het bewijs van "extreem ernstige tekortkomingen bij het beheer van de maatschappij". Ze zegt het vertrouwen in Le Logement Molenbeekois op en vraagt de BGHM de nodige maatregelen te nemen.

"Ik wil dat de uitoefening van de bevoegdheden van de verschillende organen van de openbare vastgoedmaatschappij geschorst wordt en dat de BGHM tijdens deze transitieperiode als vervanger optreedt." Fremault wil ook dat de BGHM naar de procureur des Konings stapt zodat hij een gerechtelijk onderzoek kan starten.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?