Logement Molenbeekois krijgt twee weken om orde op zaken te stellen

20180528 Logement Molenbeekois
© Google Maps
| De honderd jaar oude openbare vastgoedmaatschappij is de op twee na grootste van het Brussels gewest en beheert een patrimonium van 3.340 sociale huurwoningen. De doorlichting kwam er na klachten.
© Google Maps
| De honderd jaar oude openbare vastgoedmaatschappij is de op twee na grootste van het Brussels gewest en beheert een patrimonium van 3.340 sociale huurwoningen. De doorlichting kwam er na klachten.
Updated: 25-01-2019 - 11:50

De raad van bestuur van de Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij (BGHM) heeft aan Logement Molenbeekois veertien dagen de tijd gegeven om orde op zaken te stellen door gevolg te geven aan de aanbevelingen uit een alarmerende audit. De termijn voor de openbare vastgoedmaatschappij van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek begint te lopen eenmaal ze officieel in gebreke is gesteld. Als Logement Molenbeekois niet voldoende onderneemt, dreigen er sancties. Het parket is een vooronderzoek gestart.

Logement Molenbeekois kwam maandag in het oog van de storm terecht nadat een bijzonder bezwarende audit uitlekte in de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique. Voogdijminister Céline Fremault (CDH) vroeg daarop aan BGHM om tijdelijk het roer over te nemen en om gerechtelijke stappen te ondernemen.

Zo kon voor de helft van de tussen 2013 en 2017 opgestelde facturen geen corresponderende bestelbon teruggevonden worden.

2,2 miljoen euro

Een leverancier werd aangewezen zonder dat daar een openbare aanbesteding aan voorafging, terwijl zijn facturen opliepen tot meer dan 300.000 euro per jaar. Eind 2017 bedroegen de achterstallige huurinkomsten 2,2 miljoen euro en was voor meer dan 500.000 euro aan huurgaranties niet overgemaakt.

Bij de verloning van het personeel kwamen de toegepaste barema's niet overeen met het behaalde diploma.

3.340 woningen

De honderd jaar oude openbare vastgoedmaatschappij is de op twee na grootste van het Brussels gewest en beheert een patrimonium van 3.340 sociale huurwoningen. De doorlichting kwam er na klachten.

De Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij vergaderde donderdagavond over de kwestie en beslist om Logement Molenbeekois twee weken de tijd te geven om zich in orde te stellen. Er werd aan het gemeentebestuur van Molenbeek, als meerderheidsaandeelhouder, ook gevraagd om de raad van bestuur van Logement Molenbeekois zo snel mogelijk te vervangen.

Sancties

In theorie zou dat in juni moeten gebeuren maar BGHM stuurt dus aan op een snellere wissel. Als Logement Molenbeekois de aanbevelingen niet op tijd uitvoert, dreigen er sancties. Zo zou er een bijzonder commissaris kunnen aangesteld worden of zou het beheer in handen van de BGHM kunnen komen.

Brussels minister Céline Fremault reageerde donderdagavond tevreden op de actie die de Brusselse gemeentelijke huisvestingsmaatschappij heeft genomen, "door zowel artikel 78 van de huisvestingscode in te roepen, als door klacht in te dienen bij de procureur des konings".

Vooronderzoek

Het Brusselse parket heeft een vooronderzoek geopend naar vastgoedmaatschappij Logement Molenbeekois. Dat heeft het Brusselse parket vrijdag meegedeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?