eindejaar 2021

Luana Difficile blikt terug op 2021

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: Big City-reporter Luana Difficile.

De favorieten van Luana

 • BOEK: Tekens van Leven van Frederik Willem Daem. Het is een boek dat eigenlijk uitkwam in 2020, al sinds begin 2021 onder mijn salontafel ligt en dat ik pas zal beginnen lezen in 2022. Ik lees te weinig boeken, bij deze mijn eerste voornemen voor volgend jaar.
 • SERIE: It's a Sin heb ik in een ruk uitgekeken. De opkomst van aids was iets wat gebeurde net voor ik geboren werd. Ik merkte toen ik naar deze serie keek, dat ik daar best weinig over wist. In deze covid-tijden vallen er trouwens heel wat linken te leggen tussen beide thema's. Je krijgt tijdens het kijken meteen een band met de personages, waardoor het doorheen de verhaallijn steeds pakkender wordt. Goed geacteerd, relevant thema en geeft je zowel een goed als een beklemmend gevoel om naar te kijken.
 • MUZIEK: Dit jaar ben ik voor het eerst gaan kijken naar een klassiek concert in Bozar. Naar een mis van Mozart, door een orkest, koor en klassieke zangers. Ik kwam er terecht omdat een vriendin van mij in het koor zong en het overviel mij, hoezeer het luisteren naar dit concert mij raakte.
 • RESTAURANT: Wederom ontdekt in 2021 en uit te proberen in 2022: Volta Supper club. Een pizza- en cocktailrestaurant. De perfecte combo!
 • SHOP: Tegen het einde van het jaar breng ik steeds een bezoekje aan Avec Plaizier, een kaartjeswinkel in het centrum. Ze verkopen de tofste kaartjes met oude foto's van Brussel en andere gekke oldschool taferelen. Ideaal voor kerstkaartjes! Maar ik ga er vooral in deze tijd heen, om de jaarlijkse kalender van uitgeverij Plaizier aan te schaffen. Dit keer met prachtige tekeningen van Brussel, van Ever Meulen.

Luana blikt terug en vooruit

 • Wie is voor jou de Brusselaar van het jaar?
  Ingeweken Brusselaar, maar Felice Mazzù! Trainer van Union die de ploeg al maanden op rij doet toppen. Ik heb het voor zijn joviale vibe en aanpak.
 • Wat heeft je kwaad gemaakt in 2021?
  Kwaad is niet het woord, maar verplicht telewerken is iets wat mij niet afgaat.
 • Wat maakte je blij in 2021?
  Het leven dat weer op gang kwam. Veel feestjes en festivals leken dit jaar hun beste editie te beleven, omdat mensen zo uitzinnig waren om er weer te staan. Dat dubbel genieten, omdat het niet meer vanzelfsprekend is, is best een mooi gevoel om te koesteren.
 • Op welke plek vonden we jou vaak terug het afgelopen jaar?
  Zeker in de winter van 2021 stond ik vaak aan de Kiosk van Ter Kamerenbos. Ideaal om buiten af te spreken met vrienden, dampende chocomelk of croque monsieurs te bestellen en te keuvelen onder de lichtslingers.
 • Welke plek heb je het afgelopen jaar ontdekt?
  Herontdekt eigenlijk. Er is een 'geheime' doorgang van de Paleizenstraat naar de Brabantstraat; via de tuinen van de gebouwen van de Cocof. Is een verborgen stukje groen in de hoogte, met verschillende hoekjes waar je kan zitten en zelfs een basketbalveld en speeltuin. Ik hou heel erg van zulke verborgen doorgangen. Ze zijn niet enkel handig maar ook vaak enkel gekend door Brusselaars uit de wijk. Iets verderop heb je trouwens ook de tuin van La Maison des Arts in Schaarbeek en de supergezellige bar L'Estaminet. Ook verborgen langs de straatkant en net zoals de doorgang een kleine oase in de drukke Brabantwijk.
 • Wie ben je beginnen te volgen op sociale media?
  Cécile. Een nieuwe lunchplek aan de Baksteenkaai, van wie elke post van heerlijk eten mij eraan herinnert dat ik er moet binnenspringen.
 • Op wie of wat zet je je geld in volgend jaar? Wie/wat gaat het maken?
  De Brusselse rapper Frenetik. Wanneer hij rapt doet hij dat met zoveel gevoel en inleving dat het intrigerend is. Heel benieuwd hoe hij nog meer gaat worden opgepikt en welke samenwerkingen er met hem aankomen.
 • Wat was de trend van 2021?
  Wandelen. En zoals elke trend ben ik die ondertussen beu.

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?