Luistergolf overspoelt Brusselse metrostations

Ellen Debackere
© BRUZZ
23/12/2018

Omdat de feestdagen voor heel wat mensen gelijkstaan aan eenzaamheid, bieden vormingscentrum Citizenne en de MIVB deze winter een luisterend oor. Een aantal dagen lang installeren vrijwilligers zich in de Brusselse metrostations en bieden er een onbetaalbare dienst aan: luisteren. “We staan versteld hoe pakkend sommige verhalen zijn.”

“Onze ‘luisteraars’ zijn te herkennen aan hun bordje en tafeltje,” vertelt An Macharis van Citizenne aan BRUZZ. Daarop staat ‘free listening’. Je kan bij hen terecht met je verhaal in verschillende talen. Zowel Nederlands, Frans, Engels, Arabisch als Duits zijn beschikbaar.”

Met de free listeners haalde Citizenne zijn mosterd in de VS. Zes jaar geleden startte daar een project met een eenvoudig doel: luisteren naar iedereen die iets te vertellen heeft. Inmiddels zijn de free listeners een internationale beweging met meer dan 1.000 mensen verspreid over 50 landen.

En nu zijn ze dus ook in Brussel te vinden. “Op zaterdag zaten we met een tiental vrijwilligers in het Zuidstation,” vertelt Macharis. “We stonden soms versteld van hoe pakkend de verhalen zijn die je van wildvreemden te horen krijgt.”

Gedichtjes

De Brusselse free listeners maken deel uit van een groter project: #lets meetro. “Met dat project proberen we mensen die dagelijks de metro nemen, met elkaar aan de praat te krijgen,” legt Macharis uit. “We werken daarvoor samen met de MIVB en krijgen er een subsidie van het Gewest voor.”

Dat project biedt naast luisteraars ook de ‘poète public’ aan. “Om de twee weken installeren poëten zich in de metrostations om reizigers een gedicht te schenken,” aldus Macharis. “Dat doen ze op basis van een kort gesprekje.”

De free listeners zullen op 5 en 19 januari in een nog nader te bepalen metrostation te vinden zijn. Wie de gedichtjes van de ‘poète public’ wil nalezen, kan dat hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Citizenne , An Marcharis , MIVB , metrostation , free listeners

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni