Maingain heropent vandaag al sportterreinen na overlast

© Google Maps
| De Moderne Woning, een van de sociale woonblokken in de wijk.

Vandalisme, overlast en drugshandel zijn sinds kort aan de orde van de dag in de omgeving van de sociale woningen aan de Sint-Lambertusberg in Sint-Lambrechts-Woluwe. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) zegt dat de problemen een gevolg zijn van de lockdown: “Er zijn normaal gezien weinig incidenten in de wijk”.

Stenen tegen autoramen, vuilnisbakken in brand en zelfs drugshandel. Volgens buurtbewoners loopt het danig uit de hand met de jongeren in de wijk rond de Sint-Lambertusberg. Dat schrijft de krant La Capitale.

“De problemen zijn vooral begonnen sinds einde maart, het begin van de qaurantaine,” zegt burgemeester Olivier Maingain (Défi) aan BRUZZ. "Het gaat om jongeren die de sociale afstandsregels niet respecteerden en onderaan de blokken samenkwamen. Vervolgens liep het dikwijls uit de hand.”

De politie is volgens de burgemeester herhaaldelijk moeten tussenkomen en werd daarbij niet altijd zo vriendelijk onthaald. “We zien dit probleem terugkomen in alle Brusselse wijken, zoals overal weegt ook hier de lockdown zwaar door.”

Meer jeugdwerkers, meer ruimte

Daarom hoopt Maingain met een vervroegde heropening van de recreatieterreinen voor jongeren, zoals voetbal- en basketvelden, het probleem zo snel mogelijk in te dammen. Vrijdagavond kondigde Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle na overleg met zijn collega-ministers uit de Franstalige en Duitstalige gemeenschap aan dat vanaf volgende woensdag, 27 mei, de speeltuinen in open lucht weer open mogen.

Zo lang wil Maingain evenwel niet wachten. "Steeds meer jongeren en ouders vertelden ons dat ze geen kant meer op kunnen. Er was doodgewoon geen plek meer waar ze zich konden uitleven. We hebben ook het aantal jeugdwerkers op het terrein verhoogd”.

Over de meer ernstige feiten kan de burgemeester niets zeggen, “maar een onderzoek naar drugshandel is geopend”. Tussen de jongeren bevindt zich een hardere kern, die gekend is en opgevolgd wordt door de politie. Maingain: "Eén van hen werd ondertussen in een gesloten jeugdcentrum geplaatst”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?