De multireligieuze begraafplaats van Schaarbeek

Marokkaanse families wachten op repatriëring van overleden familielid

Eva Christiaens
© BRUZZ
24/07/2020

De grenzen van Marokko zijn weer open, maar voor de islamitische begrafenisondernemers begint het puzzelen nu pas. Nog zeker veertig lichamen van Marokkaanse Brusselaars die sinds maart zijn overleden, wachten op repatriëring. "Terwijl de families toch stilaan hun zorgen achter de rug willen hebben."

De lichamen zijn bijna allemaal geborgen in het funerarium van Jamal Ben Taher in de Marollen. Als directeur van de Islamitische Begrafenisonderneming van België verzorgt hij de uitvaart, begrafenis en eventuele repatriëring van Brusselse moslims. “Voor sommige families is repatriëring een sine qua non omdat het de laatste wens was van hun dierbare, dus respecteer ik dat”, zegt Ben Taher.

Hij bewaart intussen een veertigtal lichamen in zijn koelcel. Enkele van die personen zijn al gestorven in maart, maar konden door de coronacrisis nog niet worden overgevlogen naar hun thuisland. “Normaal gezien krijgen we deze week uitsluitsel van het Marokkaanse consulaat, nu de grenzen weer zijn geopend."

De grenzen van Marokko zijn sinds dinsdag weer open voor wie uit het buitenland komt, maar dat geldt voorlopig nog niet voor overledenen. Eén van Ben Taher's collega's uit Molenbeek, Abdeslam Benhammou, zit gewrongen met de kwestie. “Ik heb bijna alle families kunnen overtuigen om hun overleden familielid in Brussel te begraven, maar voor één familie was dat geen optie”, zegt Benhammou van Funérailles Ben. “Er was een familiale ruzie over, want de oudere familieleden wilden het lichaam absoluut in Marokko begraven, terwijl de jongeren dat niet nodig vonden.” Intussen ligt het lichaam al een maand in Benhammou’s funerarium. “Dat kan geen maanden meer duren, want wat als er iets met mij gebeurt? Wie gaat het dan repatriëren?”

'Voor mij is er geen deadline om de lichamen te repatriëren, het is vooral erg lastig voor de families'

Jamal Ben Taher, islamitische begrafenisondernemer

In het geval van Benhammou is de familie al richting Marokko vertrokken om het lichaam te kunnen opwachten op de luchthaven van aankomst. Dat is ook een voorwaarde voor de repatriëring: een familielid moet ter plaatse aanwezig zijn.

'Cargovlucht inschakelen'

In heel België zouden nog een kleine honderd lichamen op de afreis richting Marokko wachten. “Ik denk dat het Marokkaanse consulaat best een cargovlucht afhuurt”, vindt Najim Akheddiou van het multiconfessionele mortuarium op Brussels Airport. Zelf heeft Akheddiou alle Marokkaanse families de afgelopen maanden overtuigd om de begrafenis in België te houden. “Het zou anders allemaal erg ingewikkeld worden, want er vliegen nu minder passagiersvluchten, dus is er ook minder vervoer mogelijk in het bagageruim.”

Momenteel is er nog geen toestemming van het Marokkaanse consulaat in Brussel om de repatriëring te starten. Ben Taher hoopt eind deze week op meer nieuws. "Op zich is er voor mij geen deadline om de lichamen te repatriëren, maar het is vooral erg lastig voor de families. Zij willen hun zorgen achter de rug hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, multiconfessionele begraafplaats, marokkaanse brusselaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni