Marokkaanse gemeenschap viert uitbundig, politie meldt 18 aanhoudingen

01/12/2022
Updated: 02/12/2022 18.08u

Tijdens België-Kroatië en Marokko-Canada waren de straten in het centrum van Brussel zo goed als uitgestorven. Na afloop, toen bleek dat Marokko zich geplaatst had voor de achtste finales en België tegen Kroatië bleef steken op een gelijkspel - onvoldoende om door te stoten, ontstond er vooral in de straten rond het Anneessensplein rumoer met dansende jongeren en vuurwerk. Lange tijd verliepen de uitbundige vieringen van de Marokkaanse gemeenschap, die overal in de stad plaatsvonden, zonder incidenten. Aan het einde van de dag liet de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene weten dat er uiteindelijk achttien mensen werden aangehouden wegens ordeverstoring, hoofdzakelijk in het centrum van de stad.

Normaal is het omstreeks 16 uur over de koppen lopen op en rond het Beursplein, maar donderdag - de dag waarop twee beslissende WK-wedstrijden worden gespeeld - lijkt Brussel wel een andere stad. Alleen de massale aanwezigheid van de politie wijst op enige nervositeit.

Een verslaggever van BRUZZ telde ongeveer dertig politievoertuigen in de Steenstraat, de Verversstraat en op het Rouppeplein. Een sproeiwagen, aan het begin van de August Ortsstraat, moet beletten dat eventuele relschoppers kunnen doordringen tot het stadscentrum.

In de buurt van de Beurs was het wel druk in de cafés en de theehuizen. De Sportsbar, pal naast de Beurs (zie foto's), deelde de ruimte op in twee. Links kon er gekeken worden naar de wedstrijd van de Rode Duivels. Rechts kwamen de Marokkaanse fans aan hun trekken.

Omstreeks 18 uur, toen bleek dat de Rode Duivels tegen Kroatië niet verder waren gekomen dan een gelijkspel en Marokko, dankzij een zege tegen Canada, zich had geplaatst voor de tweede fase van het toernooi, ontstond er vooral in de straten rond Anneessens en Lemonnier veel rumoer, met dansende jongeren en veel vuurwerk.

Ook in de straten rond metrostation Zwarte Vijvers kwamen Marokkaanse fans meteen na de krappe zege van hun team (2-1, tegen Canada) op straat. Autokaravaans blokkeerden de weg, inwoners zwaaiden met vlaggen en vlogen elkaar rond de hals. Dinsdagnamiddag komt de Marokkaanse ploeg opnieuw in actie. Dan staat de achtste finale tegen de tweede uit groep E (Duitsland, Spanje, Japan of Costa Rica) op het programma.

Geen incidenten, wel verkeer onderbroken

Vooral op de Lemonnierlaan verzamelden in uren na de wedstrijd opnieuw heel wat Marokkaanse supporters. De overwinning werd daar gevierd met heel wat vuurwerk. Tot 20 uur verliep die viering zonder incidenten, laat de Brusselse politie in de loop van donderdagavond weten.

Door de grote opkomst van supporters was lange tijd wel een deel van de Lemonnierlaan afgesloten voor het verkeer.

Op verschillende plaatsen is zo veel volk op straat gekomen om te vieren dat buslijnen moeten onderbroken worden. Dat is het geval voor bus 13 tussen Simonis en Zwarte Vijvers, voor bus 20 tussen Bastenaken en Suzan Daniel en bus 48 tussen Kapellekerk en Anneessens. De Hallepoorttunnel richting Zuid en de Zuidlaan zijn ook afgesloten voor het verkeer, meldt de politie.

fed29ce3-whatsappimage2022-12-01at183445.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni