Minister Alain Maron (Ecolo), namens COCOF EN GGC belast met Welzijn en Gezondheid, bij de opening van het Covid-19 testcentrum aan Merode in Etterbeek

| Brussels Minister Alain Maron (Ecolo), namens COCOF EN GGC belast met Welzijn en Gezondheid, bij de opening van het Covid-19 testcentrum aan Merode in Etterbeek.

Maron: ‘Waakzaam blijven, maar bezettingsgraad in ziekenhuizen is niet alarmerend’

© Belga
04/10/2020

Het aantal coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen stijgt, maar de bezettingsgraad is nog niet vergelijkbaar met de situatie in maart, aan het begin van de coronacrisis. Dat zegt Brussels gezondheidsminister Alain Maron.

Daarmee reageert Brussels minister Alain Maron (Ecolo), bevoegd voor Gezondheid, op uitspraken van de CEO van het UZ Brussel. "De jongste dagen is onze capaciteit vrijwel verzadigd, ook op intensieve zorgen”, zei CEO Marc Noppen eerder vandaag. Het UZ Brussel heeft al coronapatienten naar een ander ziekenhuis buiten Brussel overgebracht. Bovendien neemt de druk op de reguliere zorg toe, klinkt het ook in het Sint-Jansziekenhuis.

Volgens minister Maron houdt de overheid rekening met het stijgende aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen. “Dat aantal neemt minder snel toe dan vorige week, maar we moeten waakzaam blijven”, zegt Maron. De situatie in de Brusselse ziekenhuizen vandaag is vergelijkbaar met de situatie eind mei en begin juni, aldus de Brusselse gezondheidsminister, “ver van wat we in februari en maart gezien hebben.”

Niet alle Brusselse ziekenhuizen kampen met een hoge verzadiging van de covidafdelingen, benadrukt Maron nog. In het Sint-Pietersziekenhuis is de covidafdeling overbelast, in het Erasmusziekenhuis is er nog genoeg capaciteit, klinkt het.

'Meer tests'

Deels is het hoge aantal positieve tests in Brussel te wijten aan de sterk verhoogde testcapaciteit, aldus minister Maron nog. “Wij blijven de evolutie van de epidemie continu opvolgen. We proberen ervoor te zorgen dat we de curve afvlakken en proberen de socio-economische en psychosociale impact te beperken”, zegt Maron nog.

Hij verwijst onder meer naar de communicatiecampagnes van de GGC over de basismaatregelen. "Als iedereen de regels zou respecteren, zouden we niet dezelfde problemen hebben", besluit Maron.

CORRECTIE: door een fout in de vertaling van een artikel van Belga, stond in dit stuk dat minister Maron het stijgende aantal covidpatiënten in de Brusselse ziekenhuizen weet aan de verhoogde testcapaciteit. Dat klopt niet: minister Maron had het over de hoge besmettingsgraad in Brussel, die deels te verklaren valt door de verhoogde testcapaciteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Alain Maron , brusselse ziekenhuizen , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni