20210915 1767 Zoom Maron
© Belga | Minister van Energie Alain Maron (Ecolo)

Maron wil Brusselse energiemarkt aantrekkelijker maken

TDN
© BRUZZ
29/12/2021

Minister van Energie Alain Maron (Ecolo) werkt aan een ordonnantiewijziging die de Brusselse energiemarkt aantrekkelijker maakt voor leveranciers. "Maar de bescherming van de consument zwakken we niet af", aldus Maron in een reactie op de terugtrekking van Octa+ uit de hoofdstad.

Liefst 17.000 Brusselaars verliezen straks hun energieleverancier, want Octa+ trekt de stekker eruit. Het bedrijf noemt de hoge bescherming van de consument als voornaamste reden. Nu de energieprijzen stijgen, zijn de onbetaalde facturen hoger en zijn er ook meer wanbetalers. En in Brussel kan een energieleverancier de contracten niet zonder slag of stoot opzeggen, waardoor de kosten hoog oplopen.

Wijziging op komst

De hoofdstad telt zo de facto nog twee energieleveranciers, tegenover zo'n twintig in Vlaanderen. En laat dat nu net nefast zijn voor de Brusselse consument, omdat de lage concurrentiedruk niet de voordeligste tarieven oplevert. Daarom werkt bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) aan een ordonnantiewijziging, die zelfs als goedgekeurd is door de Brusselse regering. Begin 2022 worden de teksten voorgelegd aan het Brussels Parlement.

"Er is bij de vele evaluaties van de ordonnanties sinds 2007 steeds gekozen voor het huidige model van consumentenbescherming. Brussel wil de toegang tot energie garanderen als een basisbehoefte", zegt Maron in een reactie aan BRUZZ. "Maar het residentiële aanbod is na het vertrek van Mega en Octa+ onvoldoende. Daarom maken we de Brusselse markt structureel aantrekkelijker voor de leveranciers, zonder de bescherming voor de klant af te bouwen."

"De internationale explosie van de energieprijzen bedreigt het businessmodel van een aantal leveranciers"

Alain Maron

Alain Maron (Ecolo), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

Nog volgens het kabinet van Maron is de scherpe consumentenbescherming in Brussel niet de aanleiding voor de aftocht van Octa+. "De verklaring moet eerder gezocht worden in de internationale explosie van de energieprijzen. Die toename bedreigt het businessmodel van een aantal leveranciers. Niet alleen in Brussel, maar ook in Vlaanderen, Wallonië en de rest van Europa. De energieregulatoren hebben hun toezicht daarom op federaal niveau scherper gesteld."

Energieregulator Brugel zal donderdag communiceren over de gevolgen van het vertrek van Octa+ en de overname van de klanten. "De prioriteit is de continuïteit van de energievoorziening aan de betrokken afnemers te waarborgen", klinkt het bij Maron.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni