Mars door het Zoniënwoud: 'Elk plekje heeft er zijn mooie kanten'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022

Op 21 mei is het de jaarlijkse Europese Natura2000 Dag, een uitgelezen kans om de natuur van het Zoniënwoud en de bescherming ervan in de kijker te zetten. Verschillende activiteiten bieden heel de namiddag de kans om het woud te (her)ontdekken.

Vandaag is het de jaarlijkse Europese Natura2000 Dag en om dat te vieren worden verschillende activiteiten in het beschermde Zoniënwoud georganiseerd. Zo vertrekt er omstreeks 13u45 een mars vanuit Bosvoorde die langs de verschillende UNESCO bosreservaten – de best beschermde delen van het bos – naar Groenendaal leidt.

"In de bosreservaten zal toelichting over de prachtige en uitzonderlijke natuur gegeven worden, alsook over de diverse fauna en flora die het Zoniënwoud rijk is," zegt onder meer Elo Glorieuw van Zoniënwoud vzw aan BRUZZ.

Loofbomenwoud

In Groenendaal bieden de gidsen van Natuurgroepering Zonienwoud (NGZ) vandaag ook een wandeling aan door het grootste loofbomenwoud van België naar het zogenaamde “ecoduct van Groenendaal”. Tijdens de wandeling wordt het verhaal verteld van de versnippering van het Zoniënwoud en wat er aan te doen valt.

"Maar er wordt ook gekeken ook naar de rol van het Zoniënwoud in het geheel van de Brabantse Wouden, het nationaal park in wording dat een grote versterking zal zijn voor het Natura 2000-netwerk," klinkt het bij de initiatiefnemers.

Feestelijke drink

Alle wandelingen komen samen en eindigen aan het Bosmuseum van Groenendaal waar de dag omstreeks 16 uur wordt afgesloten met een feestelijke drink.

"Het is een uitgelezen moment om de uitzonderlijke natuur van het Zoniënwoud en de bescherming ervan door programma’s als UNESCO, LIFE en Natura 2000 in de kijker te zetten," klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?