Manifestatie op Vossenplein tegen steeds bredere voedselkloof

© Belga
14/06/2023

Het collectief 'Gratin de la Colère' is woensdag op straat gekomen tegen de voedselonzekerheid, in het kader van het festival Nourrir Bruxelles. Een tiental verenigingen ijverde voor een "waardige en autonome toegang tot voldoende, gezond en kwaliteitsvol voedsel".

Zowat honderd mensen namen deel aan de mars waarbij ze op kookpotten sloegen en halt hielden op het Vossenplein, voor een grote kookpot die daar voor de gelegenheid gezet was. "In Brussel wordt de voedselkloof steeds breder", aldus Amélie van Buurtkeukens. "De tegenstelling tussen degenen die kunnen kiezen en degenen die dat niet kunnen, wordt steeds groter." Voor de verenigingen is voedselzekerheid meer dan alleen voedselpakketten of onverkochte voedingswaren uit de supermarkt.

Het collectief vraagt om het recht op voedsel te garanderen door de inkomens te verhogen. Ook wil het een correcte verloning voor de producenten en tot slot moeten er agrovoedingsmodellen komen die jobs creëren en het milieu en de gezondheid respecteren. Volgens het collectief leeft 38 procent van de Brusselaars onder de armoedegrens.

De Federatie van de maatschappelijke diensten (FdSS) schat dat in België 600.000 mensen een beroep doen op voedselhulp, van wie 90.000 in het Brussels gewest. "Als je zelf de middelen niet hebt, moet je aanvaarden wat je krijgt", zegt Flavie Leclair, projectmanager bij de FdSS. Het feit dat aanvullende voedselhulp niet noodzakelijk gezond is, is niet het enige probleem volgens haar. "Het is moeilijk voor je waardigheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Nourrir Bruxelles , armoedebestrijding , voedselarmoede

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni