Mars 'Trop is te veel' tegen hoge energieprijzen trekt 700 betogers

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 3 en zondag 4 december 2022
Updated: 04-12-2022 - 15:12

Sinds 13 uur trekken een paar honderd betogers door Brussel om meer koopkracht te eisen. Ze willen dat de overheid ingrijpt op de hoge energieprijzen en overwinsten van energiebedrijven afroomt.

De betoging begon om 13 uur aan het Noordstation en ging via de Koning Albert II-laan, de Kruidtuinlaan en de Pachecolaan naar de Kunstberg. Rond half drie begonnen daar speeches en optredens. De politie spreekt over 700 deelnemers. "Er waren geen incidenten," zegt politiewoordvoerster Carla Lonneville.

Het collectief Trop is te veel is een samenwerking van burgers, vakbondsafgevaardigden, mensen uit het verenigingsleven en artiesten. De Antwerpse muzikante Slongs Dievanongs is het boegbeeld en trekker van de mars. De campagne krijgt de steun van Youth for Climate, Hart boven Hard en de Franstalige studentenfederatie FEF. Ook de extreem-linkse partij PVDA is deze zondag aanwezig met vlaggen.

De betogers willen lagere gas- en elektriciteitsprijzen en vragen de overheid om dat waar te maken via een hogere belasting op de overwinsten die energiebedrijven maken. Ze willen ook een belasting op grote vermogens en maatregelen om de woonmarkt betaalbaar te houden. De huurprijzen zouden volgens de betogers maximaal met 2 procent geïndexeerd mogen worden en helemaal niet voor energieverslindende woningen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?