Expedition Swim, Neerpedevijver (archiefbeeld). De natuurlijke zwemvijver wordt in een andere, kleinere vijver gepland, naast de grote Neerpedevijver.

Meer dan 3.000 handtekeningen tegen natuurlijke zwemvijver in Neerpede

EDB
© BRUZZ
22/06/2022

De petitie die zich kant tegen de plannen om de Middenvijver in het park van Neerpede om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver, telt vandaag meer dan 3.000 handtekeningen. Dat laat de burgerbeweging ‘Red Neerpede’ weten in een persbericht.

De burgerbeweging ‘Red Neerpede’ verzet zich tegen het project van een natuurlijke zwemvijver op één van de drie hoofdvijvers in Neerpede in Anderlecht. “Nu al heeft onze petitie meer dan 3.250 handtekeningen verzameld – zowel de elektronische handtekeningen als die op papier werden geteld,” klinkt het in een persbericht.

“Vandaag is het niet meer nodig aan te tonen hoe belangrijk biodiversiteit is, hoe belangrijk het is de bestaande natuur te beschermen en hoe belangrijk het is groene zones te ontwikkelen in wijken die er geen hebben,” schrijft de burgerbeweging. “Het lijkt ons dan ook ondenkbaar een dergelijk project te plannen waardoor een massa volk zal worden aangetrokken naar een kwetsbare groene ruimte.”

Vijver schrappen

Omdat de zwemvijver volgens de beweging ten koste van de natuur zou gaan, verzoeken de deelnemers om het oorspronkelijke project te wijzigen en om de zwemvijver te schrappen. “Het aantrekken van een grote mensenmassa is onverenigbaar met het behoud van de biodiversiteit. Wij zouden graag zien dat het Gewest een nieuw project ontwikkelt voor Neerpede - en financiert - waarin het behoud van de natuur centraal staat.”

“Deze grote natuurlijke zone in Anderlecht is een ideaal gebied om educatieve en sensibiliseringsprojecten over biodiversiteit te ontwikkelen en zo het respect voor de natuur te versterken. Zo kunnen alle jongeren toegang krijgen tot het gebied dat voor hen misschien nog onbekend is.”

Het gemeentebestuur van Anderlecht en de Brusselse gewestregering hebben plannen om de ‘Middenvijver’ van het park van Neerpede om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden. Daarin zouden Brusselaars vanaf 2024 in de zomer kunnen zwemmen.

Het brede deel van de middenvijver wordt een zwemzone. Links de grote Neerpedevijver, onder de zwemzone de Mayfairvijver, die uiteindelijk geen zwemwater wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni