Meer dan 7.000 Brusselse gezinnen ontvangen huurtoelage

© Bart Dewaele
| Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen (gedelegeerd door Rudi Vervoort.)

Ruim zevenduizend Brusselse gezinnen ontvangen reeds een huurtoelage. Dat heeft staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) in het parlement bekendgemaakt. "Na een moeilijke start verlopen de uitbetalingen nu wel goed."

In totaal werden tot nu toe14.859 aanvragen voor een huurtoelage ingediend. Naast de 7.120 toegekende toelages worden nog 890 dossiers behandeld en zijn 1.076 dossiers in afwachting van bijkomende informatie. Nog eens 3.984 aanvragen werden geweigerd.

"Het doel van 12.500 begunstigden blijft van toepassing. We hebben sinds oktober een reeks herinneringen uitgestuurd en mét resultaat, aangezien we in twee weken tijd meer dan 600 nieuwe aanvragen hebben geregistreerd", zegt Ben Hamou.

Moeilijke start

De uitbetaling van de huurtoelagen kende al heel wat problemen. Vorig jaar, zeven jaar na de invoering, bleken nog altijd maar vierhonderd van de tienduizend gezinnen die er recht op hebben ook effectief de premie te krijgen. De toelatingscriteria waren streng, de aanvraagprocedure gecompliceerd, en problemen met het informaticasysteem zorgden bijkomende problemen tijdens het aanmelden.

Staatssecretaris Ben Hamou besloot de procedure daarom te vereenvoudigen en het bedrag te verhogen. De vernieuwde huurtoelage werd in oktober vorig jaar gelanceerd, maar ook dat verliep stroef en gezinnen moesten maanden wachten alvorens de toelage op hun rekening verscheen.

Volgens Ben Hamou zijn de problemen en de bijkomende achterstand nu weggewerkt. "Ik zal ervoor blijven zorgen dat het recht op huisvesting prioriteit blijft, omdat het meer dan ooit een fundamenteel recht is. Iedereen moet de kans krijgen op een waardig en fatsoenlijk leven", maakt Hamou zich sterk.

Weigeringen

Groen-parlementslid Arnaud Verstraete benadrukte eerst zijn felicitaties voor de geboekte vooruitgang. "Maar ik vraag me wel af waarom er zoveel weigeringen zijn?"

Françoise De Smedt (PVDA) bleek iets minder enthousiast. "Er was beloofd dat 12.500 gezinnen dit jaar een huurtoelage zouden krijgen, wat wellicht niet zal gebeuren."

Ook Mathias Vanden Borre (N-VA) vreest dat het doel van 12.500 gezinnen niet gehaald zal worden. "Het is pas na ons oppositiewerk dat de staatssecretaris in actie schoot en de falende uitbetaling heeft versneld. Vandaag worden 7120 gezinnen geholpen, een eind verwijderd van het objectief. De vraag blijft dus of dit instrument optimaal werkt."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?