Meer dan de helft Brusselse daklozen langer dan jaar op straat

© PhotoNews

Een grote daklozenbevraging door 400 Daken geeft inzicht in de Brusselse daklozenpopulatie. Meer dan de helft van hen leeft al langer dan een jaar op straat.

400 Daken, een campagne die in 2014 werd opgestart omdat het steunpunt thuislozenzorg La Strada had becijferd dat er in Brussel op dat moment 400 daklozen leefden, ondervroeg in totaal 276 daklozen.

Er werd onder meer gevraagd naar hun leefomstandigheden, hun verleden en hun ervaringen op straat. 400 Daken, dat gelinkt is aan het internationale World Habitat en Institute of Global Homelessness, wil met de enquête de meest kwetsbare daklozen in beeld krijgen.

Belgen zonder inkomen

Tijdens drie nachten en een ochtend in september gingen meer dan 250 vrijwilligers de straat op om met daklozen te praten. 276 daklozen werden uiteindelijk geïnterviewd. Meer dan de helft (bijna 60 procent) van hen bleek al langer dan een jaar op straat te leven. Dat was meer dan in 2017, toen 400 Daken dezelfde enquête afnam onder daklozen.

Zo’n 63 procent van de daklozen had geen inkomen. Van die daklozen was 31 procent van Belgische afkomst. “Dat geeft wel te denken”, zei woordvoerster Adrienne VanVyve tijdens de persvoorstelling donderdagmiddag. “Blijkbaar vindt zelfs een groot deel van de Belgische daklozen geen toegang tot de juiste instanties.”

Verder gaf de helft van de daklozen aan weleens te maken te hebben gehad met geweld of agressie. Een derde lijdt onder een chronische ziekte.

In vergelijking met 2017 werd nog een aantal tendensen opgemerkt. Zo was er een relatieve stijging van het aantal vrouwen en personen van Afrikaanse afkomst op straat. Er waren ook meer daklozen die al langer dan een jaar op straat leefden. De persoon die al het langst op straat leefde, was al 24 jaar dakloos. Er was ook een stijging van het aantal personen dat niet in zijn primaire levensbehoeften kan voorzien.

Brusselse woningmarkt

400 Daken waarschuwt dat de situatie op straat jaar na jaar slechter wordt. Het onderzoek van La Strada waaraan de campagne zijn naam dankt, is namelijk al achterhaald. “In 2016 waren er volgens La Strada 702 daklozen in Brussel, een stijging van 72 procent”, klinkt het in het persbericht.

400 Daken wijst onder meer naar de situatie op de Brusselse woningmarkt als oorzaak. “Bijna 43.000 mensen wachten op een sociale woning. Het aanbod van sociale woningen groeit niet snel genoeg, waardoor mensen zich tot de privémarkt moeten wenden. Het grootste deel van hun budget gaat daardoor op aan woonkosten.” Volgens 400 Daken ligt daar de basis voor het aanpakken van dakloosheid in Brussel. “Het is tijd dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen en beseffen dat dakloosheid moet worden uitgebannen.”

De volledige studie vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?