Meer vrouwelijke slachtoffers in Brussel en Wallonië

© Camille Gonzalez-BRUZZ
| woonzorgcentrum (archiefbeeld)

Het coronavirus eist voorlopig een hogere tol in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. Het hoofdstedelijk gewest en Wallonië tellen ook opvallend meer vrouwelijke slachtoffers dan Vlaanderen. Maar voor conclusies is het te vroeg, zeggen experts.

Een blik op de cijfers over het aantal doden door Covid-19 leert dat er belangrijke verschillen zijn tussen de drie gewesten. Zo ligt het aandeel van de bekende patiënten dat overlijdt een pak hoger in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. In de eerste twee gewesten overleed totnogtoe ongeveer één op duizend Covid-19-patiënten, terwijl dat in Vlaanderen maar half zo veel is: minder dan 1 op 2.000.

Ook de man-vrouwverdeling bij de dodelijke slachtoffers verschilt sterk, blijkt uit die cijfers van Sciensano. Opnieuw is er een kloof tussen Brussel en Wallonië enerzijds en Vlaanderen anderzijds. In Vlaanderen blijkt liefst 65 procent van de overleden slachtoffers man, in Wallonië is dat maar 50 procent en in Brussel 53 procent. Wereldwijd sterven beduidend meer mannen aan de gevolgen van Covid-19 dan vrouwen.

Een sluitende verklaring voor de verschillen is er vandaag nog niet. De experts van Sciensano lieten tijdens de dagelijkse persconferentie weten dat het te vroeg is om het verschillende aandeel doden per gewest te analyseren. “Voor echte verklaringen heb je meer afstand nodig,” zei dokter Emmanuel André. “We krijgen vandaag ook nog steeds veel informatie met vertraging. Maar we volgen dat soort cijfers wel van nabij op, net zoals we de verschillen tussen de gemeenten aandachtig gadeslaan.”

Erika Vlieghe (UZA) gaf eerder al een gelijkaardige verklaring aan onze redactie. Ze wees er ook op dat uitbraken in woonzorgcentra de cijfers snel kunnen vertekenen.

Dat het aandeel mannen en vrouwen verschilt per gewest bekijken experts voorlopig op dezelfde manier. Viroloog Jean-Marc Wathelet legt in La Capitale uit dat de cijfers nog te klein zijn om duidelijke conclusies te trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?