‘Mens kan maximaal tussen 120 en 130 jaar oud worden’

© Photonews
| Senioren op het openbaar vervoer in Brussel.

Mogen we met z’n allen hopen op een lang – en gezond – leven als Elisabeth De Proost, de oudste Brusselse? “De gemiddelde levensduur van de Belg is de afgelopen 50 jaar gestaag gestegen”, bevestigt gerontoloog Ivan Bautmans van de VUB.

Ivan Bautmans (VUB)
© Radio 1
| Ivan Bautmans (VUB.)

“Mensen met chronische ziekten worden beter begeleid, waardoor ze veel langer in leven kunnen blijven. Daardoor zal de gemiddelde leeftijd stijgen. Over 10 of 15 jaar zal een 110-jarige veel minder uitzonderlijk zijn dan nu.”

Maar daar botsen we wel tegen de limiet aan, zegt Bautmans. “De Franse Jeanne Calment werd 122 en is nog altijd de oudste mens die ooit geleefd heeft. Tenzij er een wetenschappelijke doorbraak komt die cellulaire veroudering en celdood kan tegenhouden, zijn we biologisch geprogrammeerd voor een maximale leeftijd tussen de 120 en 130.”

jarige Elisabeth De Proost BRUZZ ACTUA 1609
© Saskia Vanderstichele
| Elisabeth De Proost (110), de oudste inwoner van het Brussels gewest.

Wie zo oud wil worden, moet volgens Bautmans vooral op haar/zijn levensstijl letten. “Daarmee bedoel ik voeding, lichaamsbeweging en een voldoende groot sociaal netwerk.” Optimisme kan inderdaad ook helpen. “Wie neerslachtig is, maakt meer stresshormonen aan, en ontwikkelt daardoor meer ontstekingen. Die ontstekingen versnellen het biologische verouderingsproces.”

Lees hier het interview met Elisabeth De Proost, de oudste inwoner van het Brussels gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?