Michel De Herde dient klacht in na affiches die oproepen tot zijn ontslag

© Ecolo / Défi
| Links schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) en rechts Michel De Herde (Défi), Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Schaarbeeks schepen Michel De Herde (Défi) heeft een klacht ingediend voor belaging tegen onbekenden nadat op het Colignonplein affiches waren verschenen. Dat zegt het Brussels parket, dat een onderzoek is gestart.

In de nacht van maandag op dinsdag werden posters rond het gemeentehuis opgehangen die opriepen tot het ontslag van De Herde, schrijft RTBF. Op een van de affiches was "De Herde hors de notre commune" (De Herde onze stad uit) in het groot te zien, in zwarte letters op een witte achtergrond tegen een stenen muurtje op het Colignonplein.

De schepen liet vorige week weten dat hij op aanraden van de dokter en familie rust neemt. Die aankondiging kwam er nadat hij opnieuw in opspraak was gekomen wegens seksueel overschrijdend gedrag. Nadat collega-schepen Sihame Haddioui (Ecolo) in mei een klacht had ingediend, volgden er nog verschillende andere getuigenissen en mogelijk een nieuwe klacht. De Herde blijft de feiten echter ten stelligste ontkennen.

"Er is een massale, wrede postercampagne aan de gang in Schaarbeek met "De Herde dehors", "Soutien à Sihame Haddioui"... Dit is de tweede keer dat dit gebeurt," zei Michel De Herde aan RTBF, die terwijl bevestigt klacht te hebben ingediend.

Enkele dagen na de bekendmaking van de klacht van Sihame Haddioui tegen Michel De Herde werd op 1 juni op de trappen van het stadhuis een protest georganiseerd waarbij het ontslag van Michel De Herde werd geëist.

Sterke vermoedens

Michel De Herde zegt dat hij "zeer sterke vermoedens" heeft wie de daders zijn. "De laatste postercampagne werd, net als die van juni, gedeeld op verschillende Instagram-pagina's, met name die van de vzw Les Sous-entendues. In de inhoud van de klacht geef ik aan dat mijn verdenkingen gericht zijn tegen deze vereniging en tegen een reeks personen die dicht bij deze vereniging staan." Maar intussen heeft de organisatie Les Sous-entendues ontkend achter de actie te zitten.

"Dat mevrouw Haddioui een demonstratie wil organiseren is een democratisch recht," vervolgt hij aan RTBF. "Ik kan begrijpen dat in de emotie van het moment, in juni, links en rechts posters zijn opgehangen. Maar om deze operatie nu, begin oktober, te herhalen is echt pesterij. Nu moeten we grenzen stellen. Het is moeilijk voor mij, mijn partner, mijn kinderen, mijn broers, mijn zussen, voor een aantal medewerkers van de gemeente..."

"Het is iemand in diskrediet brengen wanneer mijn advocaat en ik moeten vaststellen dat ik nog steeds niet gehoord ben, noch voor de eerste klacht, noch voor de tweede. Temeer omdat als de feiten ernstig zijn, zoals in de tweede klacht staat, ik zeker al ondervraagd zou zijn. Dit geeft een idee van de ernst van de inhoud van deze klachten," klonk het verder bij De Herde.

Sihame Haddioui zelf heeft intussen ook gereageerd en zegt dat ze alle vormen van intimidatie, ook die tegen Michel De Herde, "krachtig" veroordeelt. "Deze pesterijen zijn voor niemand wenselijk. Het is onhoudbaar. Maar laten we ons ook afvragen wat er achter zit. Ik vraag DéFI om te reageren. Michel De Herde moet opstappen terwijl de verschillende onderzoeken, binnen zijn partij en op het niveau van justitie, worden uitgevoerd. Dit is niet langer houdbaar."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?