'Mijn eigen terras in Ukkel': Het vakantieplan van sterrenchef Pierre Wynants

Ellen Debackere
© BRUZZ
29/07/2022

| Voor Pierre Wynants is het naar eigen zeggen elke dag vakantie

Elke week vragen we aan een interessante Brusselaar welke vakantieplannen er zijn gesmeed. Vandaag: sterrenchef Pierre Wynants uit Ukkel.

Voor Pierre Wynants (83), sterrenchef en voormalig hoofd van Comme Chez Soi, is het naar eigen zeggen elke dag vakantie. In 2006 gaf Wynants de leiding van zijn restaurant door aan zijn schoonzoon Lionel Rigolet en dochter Laurence. “Sindsdien maak ik thuis veel kleine dingen klaar, zoals flan karamel, chocomousse of vis. Met het restaurant houd ik me niet meer bezig.”

Wel is Wynants nog voorzitter van de Pierre Wynants Trophy, een kookwedstrijd die om de twee jaar georganiseerd wordt. “Daarnaast wandel ik graag en speel ik ook een beetje golf, al ben ik geen goede speler,” aldus Wynants. “En op onze leeftijd moeten we ook geregeld tijd maken voor de dokter natuurlijk (lacht).”

Waar ga je deze zomer naartoe?

Wynants: “Mijn grote vakantie heb ik anderhalve maand geleden al gehad. Mijn vrouw en ik zijn naar Mauritius geweest. Dat was niet de eerste keer, we kennen het er goed. We fietsen, zwemmen, wandelen er veel. Maar mogelijk is het onze laatste, grote reis. Vroeger reisden we met plezier in businessclass, maar waar er vroeger twaalf zetels stonden, zijn het er nu 26 geworden. De persoonlijke ruimte is sterk verminderd.”

“De volgende vakantie zal wellicht richting de Vogezen zijn. In november zullen we daar de tachtigste verjaardag van mijn vrouw vieren.”

Wat zit er zeker in je koffer?

Wynants: “Kleren (lacht). En hoe ouder je wordt, hoe meer spulletjes je moet meenemen voor het dagdagelijkse. Mijn koffer is altijd vier dagen op voorhand klaar, we zijn goed voorbereid. Vroeger nam ik altijd een notitieboekje mee voor als ik ideeën kreeg voor nieuwe recepten. Dat boekje gaat nog steeds mee, al schrijf ik er nu veel minder in.” (lees verder onder de foto)

bruzz2022-502-pierre_wijnants_comme_chez_soi.jpg

| Pierre Wynants reisde al de hele wereld rond

Wat was je beste vakantie ooit?

Wynants: “Ik heb veel kunnen reizen. Ik heb banketten verzorgd in New York, Washington, Hong Kong, Warschau, Tokyo, … . Ik geloof dat het in de jaren ’90 was dat ik een banket voor Mobutu heb georganiseerd in wat we vandaag kennen als de Democratische Republiek Congo. Ik heb die banketten altijd georganiseerd tijdens mijn vakanties. Maar daarbuiten heb ik ook gereisd. Zo zag ik Zuid-Afrika, het carnaval in Rio de Janeiro en misschien wel het meest bijzondere: de Noordpool.”

Wat is je favoriete uitblaasplek in Brussel?

Wynants: “Mijn eigen terras in Ukkel. Ik heb een groot terras, vlakbij het Ter Kamerenbos. Daar lees ik graag. Mijn vrouw houdt van bloemen en houdt zich daarmee bezig. Als ik van mijn terras kom, is het om golf te spelen of om naar de voetbal te kijken. Ik heb al heel mijn leven een abonnement voor RSC Anderlecht en recenter – uit sympathie – ook een abonnement voor Union Saint-Gilloise.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni