'Minder jeugdwerkloosheid dankzij betaalde stage'

© PhotoNews

Zo’n 6000 Brusselse jongeren zonder hoger diploma liepen in Brussel betaald stage om ervaring op te doen. Een aanpak die loont volgens arbeidsbemiddelaar Actiris want 65 procent van hen vindt binnen het jaar een job. Zo staat te lezen in De Morgen.

Via het First stage-project van de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris volgen ruim 6000 Brusselse jongeren sinds 2013 een betaalde stage van drie of zes maanden.

Werkloze Brusselaars die jonger zijn dan dertig jaar en geen beroepservaring of hoger onderwijsdiploma hebben, komen in aanmerking om een betaalde stage te lopen. Ze kunnen zowel terecht bij kmo’s als bij grote private spelers zoals Proximus.

Werk binnen het jaar

Volgens Actiris loont de aanpak want 65 procent van de deelnemers is binnen het jaar aan het werk. Bij een controlegroep die geen stage loopt, zou dat aantal slechts op 45 procent liggen.

Niet alleen voor de jongeren blijkt het een voordelige aanpak, maar ook voor de werkgever. Deze betaalt enkel het brutoloon van 200 euro. De stage-uitkeringen bedragen ruim 25 euro per dag en zijn gesubsidieerd. Bij tewerkstelling kunnen werkgevers nog 30 maanden een premie opstrijken.

First stage-trajecten maken deel uit van het project Jongerengarantie, dat de Brusselse regering in 2013 oprichtte met steun van Europa om jeugdwerkloosheid in de hoofdstad te doen dalen. Elke jonge werkloze die zich aanmeldt, krijgt binnen de zes maanden een opleiding, betaalde stage of job. In zes jaar tijd is de jeugdwerkloosheid bijna gehalveerd, een daling van 46 procent die het aantal werkloze jongeren in Brussel onder de 7000 brengt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?