Minimale bezetting 's namiddags niet gehaald in helft Vlaamse en Brusselse gevangenissen

© BRUZZ
| Staking in Sint-Gillis (archiefbeeld)

Tijdens de namiddagdienst van de cipiers is vrijdag in de helft van de Vlaamse en Brusselse gevangenissen de minimumbezetting niet gehaald. Dat blijkt uit cijfers van het gevangeniswezen. Om 22 uur loopt de eerste staking in de gevangenissen af waarbij de minimale dienstverlening van kracht is.

Volgens het gevangeniswezen was de minimumbezetting vrijdagnamiddag voor de shift van 14 tot 22 uur ingevuld in tien van de twintig Vlaamse en Brusselse gevangenissen. In de tien andere instellingen waren er minder cipiers aan het werk dan vooropgesteld volgens de minimale dienstverlening. In Mechelen werd bijvoorbeeld maar de helft van de minimumbezetting gehaald, in Sint-Gillis 60 procent en in Antwerpen 65 procent. In Turnhout was dat 71 procent, in Leuven-Centraal 79 procent en in Gent 89 procent.

Volgens het gevangeniswezen moest er "minimaal" een beroep worden gedaan op politieagenten om een tekort aan cipiers op te vangen. Het zal de komende dagen een evaluatie maken van de eerste staking met minimale dienstverlening.

De vakbonden voeren actie tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de minimale dienstverlening heeft doorgedrukt. De 24-urenstaking startte donderdag om 22 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?