MIVB vervrouwelijkt dit jaar nog zeven haltes

© Belgaimage
| Metrostation Kunst-Wet.

De namen van tien Brusselse metrohaltes krijgen maandag, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, symbolisch de naam van een bekende vrouw. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB wil zo hulde brengen aan vrouwen, die historisch weinig aanwezig zijn in de Brusselse openbare ruimte. Maar de actie gaat verder dan louter symboliek: de komende maanden en jaren krijgen 17 bovengrondse haltes definitief de naam van bekende vrouwen, kondigt de MIVB maandag aan.

Voor de symbolische actie van maandag krijgen onder meer de metrostations Simonis, Schuman, Park en Sint-Guido een andere naam - respectievelijk Simone Veil (Frans icoon van de strijd voor vrouwenrechten), Clara Schumann (Duitse pianiste en componiste), Rosa Parks (Amerikaanse burgerrechtenactiviste) en Sainte-Gudule (Goedele, patrones van Brussel).

Dit jaar krijgen ook zeven bovengrondse haltes een nieuwe naam, een vrouwennaam. En zowel in 2022 als 2023 krijgen nog eens vijf haltes een nieuwe naam. Tegen eind 2023 zullen zo 17 haltes een vrouwennaam dragen.

De eerste halte die op 19 april een vrouwennaam krijgt is een bushalte op de nieuwe lijn 74, die het Erasmus-ziekenhuis zal verbinden met Ukkel Kalevoet. Het eindpunt aan Erasmus krijgt de naam Clémence Everard, de eerste vrouwelijke licentiate in de geneeskunde, chirurgie en verloskunde in ons land. Diezelfde dag krijgt de bovengrondse halte Park, bediend door buslijnen 63, 65 en 66, definitief de naam Rosa Parks.

Op 1 september worden nog vijf andere haltes voortaan naar vrouwen vernoemd. Het gaat dan onder meer over actrice Audrey Hepburn, schrijfster Marguerite Duras en verpleegster Marie Depage.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?