MIVB-werkneemsters zonder medeweten gefotografeerd door mannelijke collega’s

© Peter Dhondt/BRUZZ
| Een tram van de MIVB aan de halte op het Stefaniaplein.

Vrouwelijke werknemers van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zijn zonder hun medeweten gefotografeerd door hun mannelijke collega's. Dat blijkt uit een vraag van MR-Kamerlid Latifa Aït Baala in de commissie Mobiliteit dinsdag. Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) omschreef het probleem als "zeer, zeer ernstig."

Mannelijke werknemers van de MIVB maakten foto's van hun vrouwelijke collega's terwijl die in een rustruimte lagen te slapen en plaatsen die foto's daarna op sociale media. "De MIVB is daarvan uiteraard op de hoogte gebracht,” zei minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) in de commissie in het Brussels parlement.

“De feiten zijn dus bekend. Het betreft echter gesloten groepen, dus is het voor de MIVB zeer moeilijk om de omvang van het fenomeen te bepalen.”

Om op te treden is volgens de minister meer informatie nodig. “Een belangrijke stap daarbij is het aanmoedigen van de slachtoffers om de daders bij naam te noemen en een klacht wegens cyberpesten in te dienen, ook bij de politie. De betrokken werknemers moeten daarbij worden aangemoedigd en gesteund. Dit zijn ontoelaatbare daden.”

Alledaags

De minister ontkent niet dat er nog veel werk is op vlak van seksisme op de werkvloer, ook bij andere bedrijven dan de MIVB. Ze benadrukt dat er intussen acties worden ondernomen. In maart 2021 lanceerde de MIVB een interne campagne om seksisme en intimidatie van vrouwen te bestrijden. “Het is nog te vroeg om te zeggen dat die acties geen succes hadden, maar we moeten ze wel evalueren en eventueel bijsturen om op die manier de samenleving beetje bij beetje gelijker te maken.”

Volgens de MIVB dateren deze feiten van een jaar geleden, maar volgens parlementslid Latifa Aït Baala is seksisme een veel voorkomend probleem bij de MIVB. "Deze feiten dateren niet van een jaar geleden. Het zijn bijna alledaagse gebeurtenissen," zei ze aan BX1. "We weten dat in het openbaar vervoer vrouwelijke werknemers regelmatig het slachtoffer worden van seksistische opmerkingen.”

Dat er onwetend foto’s zouden getrokken worden van vrouwelijke collega’s door mannelijke collega’s zijn echter "bijzonder ernstige feiten," aldus het parlementslid. Ze betreurt het dat de vrouwen geen klacht hebben ingediend.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?