MIVB worstelt met doorgeven gebruikte tickets

Updated: 09-04-2019 - 15:49

Steeds vaker geven reizigers gebruikte MIVB-ticketjes aan elkaar door, bijvoorbeeld via Facebook. Dat is in principe niet strafbaar, maar sommige reizigers hopen er zo mee een boete aan te vechten. En dat heeft geen zin. "Reizigers moeten op het moment van de controle een geldig vervoersbewijs op zak hebben", zegt MIVB-woordvoerder An Van hamme.

Het is een groeiende trend op sociale media. Reizigers die een Jump- of 24-urenticket hadden gekocht, maar dat niet meer nodig hebben, laten het gevalideerde vervoersbewijs achter aan de toegangspoortjes van het MIVB-station. Via Facebook- en WhatsApp-groepen laten ze weten dat er nog krediet op het kaartje staat. Op die manier kunnen andere reizigers gratis reizen met het openbaar vervoer.

"De MIVB beschouwt dergelijke praktijken echter als fraude. De algemene regel is dat elke reiziger een eigen ticket moet hebben", klinkt het in La Capitale. "Zelfs als het vervoersbewijs nog 20 minuten geldig is en uw reis afgelopen is, moet de andere persoon nog een eigen ticket kopen."

Maar bij MIVB-woordvoerder An Van hamme klinkt het genuanceerder. "Die Facebookgroepen worden soms gebruikt om na het zwartrijden nog snel een gebruikt ticket te vragen of te kopen, om zo je boete aan te vechten", zegt ze aan BRUZZ. "Doe dat niet, want het werkt toch niet bij ons. Je moet een geldig ticket op zak hebben op het moment van de controle." Voor de duidelijkheid: voor mensen die hun abonnement thuis vergeten zijn, stelt de MIVB zich een stuk soepeler op.

Over het doorgeven van 1-rittenkaarten is er minder duidelijkheid. "In principe is het één ticket per reiziger, maar dat is heel moeilijk na te gaan door onze controleurs. Het staat ook niet expliciet in het reglement dat het niet mag. Daardoor is het eigenlijk niet strafbaar. Maar we gaan het zeker niet aanmoedigen."

Meerbeurtenkaarten mogen wel zonder probleem doorgegeven worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?