© BazzaDaRambler

Modelcontract voor wie huisdier van gehospitaliseerd baasje opvangt

© Belga
31/03/2020

Om het tijdelijk en gratis opvangen van huisdieren van gehospitaliseerde mensen in goede banen te leiden, stelt Brussels minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt een modelformulier ter beschikking.

Bij een ziekenhuisopname neemt een familielid meestal de zorg voor zijn/haar gezelschapsdier op zich. Alleenstaanden kunnen terecht bij dierenpensions en asielen. Maar door de coronacrisis vrezen verschillende asielen een grote toevloed aan dieren, waardoor ze de dieren van gehospitaliseerde personen niet zullen kunnen opvangen.

Intussen ontstaan op de sociale netwerken verschillende initiatieven waarbij de eigenaar en het opvangbaasje met elkaar in contact kunnen komen, zodat het dier tijdens de hospitalisatie van zijn/haar baasje onderdak en de juiste zorg krijgt.

Opvang omkaderen

Om zowel de eigenaar van het dier als de persoon die het dier zal opvangen, te beschermen, is een modelovereenkomst voor tijdelijke opvang beschikbaar. Daarin worden de identiteit van het dier, zijn gedrag in verschillende situaties en de verbintenissen van beide partijen uitvoerig beschreven. Zo zijn baasje en huisdier gerust.

"Het doet me plezier te zien dat er solidariteit ontstaat op de sociale media. Dankzij deze overeenkomst zullen we de opvang van dieren kunnen omkaderen in ieders voordeel: dat van de eigenaar, het opvangbaasje en het dier", licht minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) toe. Het modelformulier voorziet ook in de zorg voor de dieren van dakloze personen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, huisdieren gehospitaliseerde baasjes, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie