Molenbeek herdenkt zesde verjaardag van aanslagen in België

© Belga
22/03/2022
Updated: 22/03/2022 14.39u

De gemeente Molenbeek heeft dinsdag tijdens twee plechtigheden de zesde verjaardag van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek herdacht. Bij die terroristische aanslag kwam ook de Molenbeekse Loubna Lafquiri om.

De eerste kleine plechtigheid vond dinsdag om 8.30 uur plaats aan het beeldhouwwerk "Vlam van Hoop" op het gemeenteplein van Molenbeek. Daar legde burgemeester Catherine Moureaux samen met haar schepencollege een krans neer en hielden ze een minuut stilte ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de aanslagen in België.

Om 10 uur vond er een uitgebreidere ceremonie plaats aan de Loubna Lafquiri gedenksteen in Molenbeek. Mohamed El Bachiri, auteur van het boek "Jihad van de Liefde" en echtgenoot van Lafquiri, was samen met hun drie zonen aanwezig. "De mooiste manier om haar te eren, is door als Molenbekenaren te blijven leven, te blijven vooruitgaan en vrede en liefde te blijven nastreven ondanks de discriminatie en stigmatisatie", vertelt El Bachiri.

Na enkele speeches en gedichten die voorgedragen werden door kinderen uit Molenbeekse gemeentescholen, werden bloemboeketten en witte rozen neergelegd aan de gedenksteen. In het nabijgelegen park werd er nadien nog muziek gemaakt door het initiatief "Drums for Peace".

"Het eerbetoon dat wij vandaag brengen aan alle slachtoffers van deze barbaarse aanslagen, is een bewijs van onze wil om het leven te vieren. Om dat te bereiken, moeten we de segregatie en de gettovorming die aan de bron lag van het drama dat zich heeft afgespeeld, meer dan ooit vermijden", stelt burgemeester Moureaux.

Eerbetoon aan Schuman

Ook vlakbij het Schumanplein is dinsdagochtend een eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 22 maart. Dat gebeurde aan het monument dat ter nagedachtenis werd opgericht, "Gewond maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke", van de Brusselse kunstenaar Jean-Henri Compère.

Nadat de namen van de slachtoffers werden voorgelezen, werden bloemenkransen gelegd aan de voet van het gedenkteken. Daarna speelde een fanfare het Europese en het Belgische volkslied. Premier Alexander De Croo zat op de eerste rij, omringd door vertegenwoordigers van de slachtofferverenigingen.

Ook de directeur-generaal van Brussels Airport Arnaud Feist, de directeur-generaal van de MIVB Brieuc de Meeûs, federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, de Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brand en de Brusselse burgemeester Philippe Close waren aanwezig.

De slachtoffers sloten de ceremonie af door witte bloemen op het gedenkteken te leggen. "Ik bedacht me vanochtend dat men niet meer over de aanslagen praat zoals enkele jaren geleden. Het is niet meer het grote nieuws van de dag, terwijl de slachtoffers die 22 maart alle dagen herbeleven en er nog meer aan denken naarmate het proces nadert. We kunnen niet in alle rust aan de slachtoffers denken, want we hebben nog een lange strijd te voeren voor hulp en schadevergoedingen", zei Jamila Adda, voorzitter van de slachtoffervereniging Life4Brussels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni