Molenbeek verbiedt alcoholgebruik in een deel van de gemeente

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De gemeente Sint-Jans-Molenbeek stelt in een bericht aan de bevolking voor bepaalde wijken een alcoholverbod in op de openbare ruimte tot 31 augustus 2022.

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft beslist om tot 31 augustus in bepaalde straten een alcoholverbod in te voeren van 22 uur tot 9 uur, zo meldt La Dernière Heure maandag. Wie ondanks het verbod toch alcohol drinkt, riskeert een boete van 350 euro. "We zullen streng zijn, onmiddellijk," waarschuwt Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek.

Catherine Moureaux heeft afgelopen vrijdag een besluit ondertekend dat de consumptie van alcohol op de openbare weg in bepaalde straten verbiedt. Het verbod geldt van 22 uur tot 9 uur, en dat tot 31 augustus. De politie zal controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat het bevel wordt nageleefd: wie de regel overtreedt, riskeert een boete van 350 euro.

De betrokken straten zijn: de Jubelfeestlaan, de Leopold II-laan, de Normandiëstraat, Ribeaucourtstraat, de Fuchsiasstraat, de Nijverheidskaai, de Gosseliestraat, de Liverpoolstraat, de Bootstraat, de Heyvaertstraat, de Bevrijderssquare, de Paalstraat en de De Koninckstraat.

'Gezinnen beschermen'

"Die straten zijn niet willekeurig gekozen," aldus Moureaux. "Wij hebben de straten bepaald op basis van de talrijke en herhaalde klachten die wij stelselmatig ontvangen en de ervaring van onze teams op het terrein," legt ze uit. "Het is onze plicht de buurtbewoners en hun gezinnen te beschermen tegen deze overlast en het geweld dat overmatig alcoholgebruik, vaak in groepsverband, met zich meebrengt."

Een grote communicatiecampagne wordt spoedig opgezet. "Niet om overtreders te verrassen, maar we zullen streng zijn, onmiddellijk," klinkt het. In tegenstelling tot de regeling in de gemeenten Evere en Koekelberg, waar een gelijkaardig verbod geldt tijdens de zomermaanden, verbiedt Molenbeek de verkoop van alcohol in nachtwinkels na 22 uur niet. "Dit is geen probleem voor ons", zegt de burgemeester.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?